China overheid werkt aan eigen besturingssysteem als antwoord op NSA-spionage

De Chinese overheid werkt samen met een aantal softwarebedrijven aan een veilig besturingssysteem dat een alternatief moet worden voor Windows en Android. Het China Operating System wordt gebaseerd op Linux en is een antwoord op de vele onthullingen over spionage door inlichtingendiensten als de NSA.

De ontwikkeling van het besturingssysteem staat onder leiding van het Chinese softwarebedrijf Network Communications Technology. Ook meerdere Chinese overheidsinstanties zouden betrokken zijn bij het project. China Operating System moet geschikt worden voor zowel smartphones, tablets, PC's als televisies. China wil dus in zijn geheel geen gebruik meer te hoeven maken van het Windows- of Android-besturingssystemen.

Honderdduizenden apps

Het besturingssysteem gaat werken van apps, waarvan de Chinese overheid hoopt dat er honderdduizenden beschikbaar zullen worden. China Operating System gaat daarnaast ondersteuning bieden voor HTML5. Een prototype van het besturingssysteem is nog niet afgerond, maar het besturingssysteem moet zo snel mogelijk beschikbaar worden.

De ontwikkeling van het besturingssysteem toont aan dat China de spionagepraktijken van Westerse landen serieus neemt. China Operating System lijkt dan ook vooral bedoeld om een vuist te maken naar Westerse inlichtingendiensten en zich te wapenen tegen cyberspionage.

Lees ook
CVE-database: alweer een wake-upcall voor Europa

CVE-database: alweer een wake-upcall voor Europa

De Verenigde Staten stonden op het punt zich terug te trekken uit een van de belangrijkste fundamenten van wereldwijde cybersecurity: de financiering van de CVE-database. Hoewel de VS inmiddels hebben ingestemd met een tijdelijke verlenging van elf maanden, blijft het onderliggende signaal onveranderd.

Martijn Uunk en Gregor Abbas van Helixis: ‘Cybercriminelen weten dat security in mkb vaak zwakker is, maar het mkb weet dat dan weer niet’

Martijn Uunk en Gregor Abbas van Helixis: ‘Cybercriminelen weten dat security in mkb vaak zwakker is, maar het mkb weet dat dan weer niet’

Hoe zorg je ervoor dat cybersecurity niet alleen een compliance-verplichting is, maar een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering? Helixis, gespecialiseerd in risicomanagement, cybersecurity en informatiebeveiliging, helpt organisaties om die vertaalslag te maken: van verplichting naar weerbaarheid.

Haven van Barcelona verbetert beveiliging en technologische efficiency
met behulp van Genetec

Haven van Barcelona verbetert beveiliging en technologische efficiency met behulp van Genetec

De haven van Barcelona implementeert Genetec Security Center, waarmee het videobewaking, toegangscontrole, inbraak-detectie en andere technologieën integreert in één enkel geünificeerd platform