Chinese goedkope smartphone wordt inclusief malware geleverd aan klanten

star-n9500

Wie een nieuwe smartphone koopt verwacht dat dit apparaat in ieder geval zonder kwaadaardige software uit de verpakking komt. Niets blijkt echter minder waar. De goedkope Chinese Android-smartphone N9500 van het bedrijf Star blijkt in de fabriek al te worden voorzien van malware.

Het probleem is ontdekt door het beveiligingsbedrijf G-Data. De malware zit verstopt in een app die standaard op de smartphone aanwezig is. De kwaadaardige software bespioneert de gebruiker en stuurt buitgemaakte data ongemerkt door naar een Chinese server.

Data onderscheppen, afluisteren en bankfraude

Thorsten Urbanski van G-Data, die het probleem tegenover Bild beschrijft, stelt dat allerlei vormen van misbruik mogelijk zijn. Zo zouden cybercriminelen met behulp van de malware de positie van gebruikers kunnen achterhalen. Daarnaast kunnen zij datacommunicatie van de smartphone onderscheppen en afluisteren. Ook kunnen telefoongesprekken worden opgenomen en zouden de criminelen in staat zijn bankfraude uit te voeren.

Wie een N9500 van Star heeft aangeschaft doet er volgens G-Data verstandig aan een anti-virusscanner te installeren. De malafide app kan namelijk niet zo maar van de smartphone worden verwijderd.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.