Chinese goedkope smartphone wordt inclusief malware geleverd aan klanten

star-n9500

Wie een nieuwe smartphone koopt verwacht dat dit apparaat in ieder geval zonder kwaadaardige software uit de verpakking komt. Niets blijkt echter minder waar. De goedkope Chinese Android-smartphone N9500 van het bedrijf Star blijkt in de fabriek al te worden voorzien van malware.

Het probleem is ontdekt door het beveiligingsbedrijf G-Data. De malware zit verstopt in een app die standaard op de smartphone aanwezig is. De kwaadaardige software bespioneert de gebruiker en stuurt buitgemaakte data ongemerkt door naar een Chinese server.

Data onderscheppen, afluisteren en bankfraude

Thorsten Urbanski van G-Data, die het probleem tegenover Bild beschrijft, stelt dat allerlei vormen van misbruik mogelijk zijn. Zo zouden cybercriminelen met behulp van de malware de positie van gebruikers kunnen achterhalen. Daarnaast kunnen zij datacommunicatie van de smartphone onderscheppen en afluisteren. Ook kunnen telefoongesprekken worden opgenomen en zouden de criminelen in staat zijn bankfraude uit te voeren.

Wie een N9500 van Star heeft aangeschaft doet er volgens G-Data verstandig aan een anti-virusscanner te installeren. De malafide app kan namelijk niet zo maar van de smartphone worden verwijderd.

Lees ook
Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler, leider op het gebied van cloudbeveiliging, gaat samenwerken met NVIDIA om de ontwikkeling rond AI-gedreven copilot-technologieën te versnellen. Zscaler gebruikt de AI-technologieën van NVIDIA

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro, leider in cyberbeveiliging, kondigt een nieuwe datacenteroplossing aan voor organisaties en overheden die willen profiteren van de kracht van AI. De basis van de nieuwe datacenteroplossing is de integratie tussen Trend Vision One – Sovereign and Private Cloud (SPC) en NVIDIA NIM

WatchGuard: malware gericht op endpoints stijgt explosief

WatchGuard: malware gericht op endpoints stijgt explosief

Ondanks dat het totale aantal netwerkdetecties van malware in het afgelopen kwartaal bijna gehalveerd is ten opzichte van het vorige kwartaal, is het aantal detecties van malware gericht op endpoints met 82% gestegen.