Computersysteem Kadaster blijkt ernstig lek

Het computersysteem van het Kadaster bevat ernstige beveiligingsgaten. Het Kadaster vreest hierdoor voor foutieve informatie in registraties van onroerendgoedbezit, hypotheken en beslagen.

Dit meldt het Financieel Dagblad op basis van interne stukken van het Kadaster. "Het risico bestaat dat Kadasterdiensten onveilig zijn voor klanten of informatie toegankelijk of wijzigbaar is voor personen die hier geen toegang toe mogen hebben", schrijft de directie van het Kadaster in de stukken.

Gegevens uit Kadaster

Notarisorganisatie KNB waarschuwt voor de risico’s die de problemen met zich meebrengen. Gegevens die in het Kadaster staan worden voor waar aangenomen, wat de correctheid van data in het systeem noodzakelijk maakt. Ook noemt KNB een goed functionerend Kadaster essentieel voor de onroerendgoedmarkt. De organisatie wil de problemen daarom ‘zeer binnenkort’ aan de orde stellen bij het Kadaster.

"We kunnen zien hoe groot een perceel is, wie de eigenaar is, of er een hypotheek op zit, of er beslag op zit. Daar ligt een enorme berg gegevens onder van aktes en cijfers van de meetkundige dienst. Als derden daar zomaar bij kunnen en dingen kunnen wijzigen, werkt dat door in alle toekomstige transacties”, aldus Nora van Oostrom van de KNB in het NOS Radio 1 Journaal.

Lees ook
Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.