'Concrete cyberdreigingen hebben veel meer impact dan waarschuwingen'

hacker3

Directe dreigingen hebben een aanzienlijk grotere impact op gebruikers dan andere tactieken zoals waarschuwingen over kwetsbaarheden. Door tactieken van cybercriminelen te hanteren kunnen beveiligingsonderzoekers gebruikers dan ook laten schrikken en hen via deze weg motiveren hun beveiliging te verbeteren. Concrete bedreigingen hebben dus meer impact dan vage waarschuwingen.

Twee onderzoekers van de Britse Cambridge universiteit, David Modic en Ross Anderson, hebben allerlei anti-malware waarschuwingen getest op een groep van bijna 600 gebruikers. De meeste gebruikers waren uit de Verenigde Staten afkomstig. Naast de waarschuwingen hebben de onderzoekers ook de impact van sociaal-psychologische tactieken die scammers zelf in zetten getest.

Duidelijke dreigingen

De onderzoekers stellen dat het maken van duidelijke dreigingen een veel grotere impact heeft op gebruikers dan waarschuwingen over certificaten of andere technische onderwerpen. Gebruikers blijken namelijk nauwelijks op waarschuwingen over bijvoorbeeld onbekende certificaten te letten. Een duidelijke dreiging kan bijvoorbeeld een uitleg zijn over de data die gebruikers kunnen verliezen of financiële schade die zij kunnen lijden.

"Internetgebruikers worden geconfronteerd met een grote hoeveelheid beveiligingswaarschuwingen, waarvan zij de meeste simpelweg hanteren", leggen Modic en Anderson uit. "De waarschuwingen zouden een grotere impact hebben als gebruikers een mindere hoeveelheid waarschuwingen van betere kwaliteit te zien krijgen".

Lees ook
ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp kondigen vandaag met trots samenwerking aan. De samenwerking richt zich op het beschermen van vooruitgang en het bevorderen van duurzaamheid.

Nieuws over Kaspersky

Nieuws over Kaspersky

Vorige week hebben twee berichten over Kaspersky de internationale pers gehaald. De Amerikaanse overheid heeft twee sanctiebesluiten genomen. Met de eerste wordt de toegang tot de Amerikaanse markt verboden. Het tweede besluit is gericht tegen de directie van het bedrijf.

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler, leider op het gebied van cloudbeveiliging, gaat samenwerken met NVIDIA om de ontwikkeling rond AI-gedreven copilot-technologieën te versnellen. Zscaler gebruikt de AI-technologieën van NVIDIA