Criminelen gebruiken DDoS-aanvallen via de telefoon om bedrijven af te persen

voip

Cybercriminelen blijken voorbeeld te zijn voor andere criminelen die bedrijven en overheden via de telefoon proberen af te persen. De criminelen proberen telefooncentrales van bedrijven onbereikbaar te maken door deze te bestoken met een grote hoeveelheid telefoontjes. De tactiek lijkt veel op de DDoS-aanvallen die op internet met grote regelmaat voorkomen.

Beveiligingsexperts en opsporingsinstanties waarschuwen tegenover de New York Times voor het gevaar van dergelijke aanvallen. Criminelen kunnen door een DDoS-achtige aanval met grote hoeveelheden telefoontjes een telefooncentrale onbereikbaar maken. Bedrijven kunnen hierdoor forse schade leiden, aangezien zij langere tijd onbereikbaar zijn. Ook voor overheden zijn dergelijke aanvallen echter erg gevaarlijk. De experts waarschuwen dat criminelen belangrijke publieke nummers onbereikbaar kunnen maken, met alle risico's van dien.

Chantage

Criminelen hebben doorgaans als doel hun doelwitten af te persen. De aanvallers nemen vaak dan ook vooraf contact op met het slachtoffer en bieden de mogelijk de aanval af te kopen. Betalen is in dit geval uiteraard geen enkele garantie dat de aanval daadwerkelijk niet plaats vindt. De experts en opsporingsinstanties raden dan ook aan nooit op dit verzoek in te gaan.

DDoS-aanvallen via de telefoon zijn dankzij Voice over IP (VoIP) eenvoudig en goedkoop op te zetten. Criminelen kunnen vanaf hun computer eenvoudig miljoenen telefoongesprekken starten naar één nummer. Dit nummer is hierdoor volledig onbereikbaar. De aanvallen vinden via internet plaats, waardoor de kosten van een dergelijke aanval nihil zijn.

Lees ook
Het dynamische duo: waarom de CIO en CISO van moderne ondernemingen moeten samenwerken

Het dynamische duo: waarom de CIO en CISO van moderne ondernemingen moeten samenwerken

Organisaties die een succesvolle strategie voor cybersecurity of databescherming willen, hebben daarvoor gedegen processen voor interne communicatie en samenwerking nodig. Met name de dynamiek tussen de CIO en CISO kan van invloed zijn op de besluitvorming voor de korte en lange termijn.

Cloudflare DDoS-rapport over tweede kwartaal 2024

Cloudflare DDoS-rapport over tweede kwartaal 2024

In de eerste helft van 2024 heeft Cloudflare 8,5 miljoen DDoS-aanvallen tegengehouden: 4,5 miljoen in het eerste kwartaal en 4 miljoen in het tweede kwartaal. Over het geheel genomen daalde het aantal DDoS-aanvallen in het tweede kwartaal met 11% op kwartaalbasis, maar steeg het met 20% op jaarbasis.

HSD Jaarverslag 2023

HSD Jaarverslag 2023

Het Security Delta (HSD) ecosysteem floreert en vierde in 2023 haar 10-jarig jubileum. Terugkijkend op afgelopen jaar, kunnen we stellen dat HSD Office weer heeft gepresteerd. Met en via partners is maatschappelijke en economische waarde gecreëerd.