Cyber Security Raad: ‘Nederland moet meer investeringen in digitale veiligheid’

Processed by: Helicon Filter;

De Nederlandse economie en welvaart lopen serieus risico als cybersecurity niet hoger op de agenda komt bij overheid, bedrijfsleven en burgers, waarschuwt de Cyber Security Raad. Het moet een normaal onderdeel zijn van al ons dagelijks handelen, net zoals we op onze fysieke veiligheid letten. Publieke en private partijen moeten daar veel meer op inzetten en op investeren.

De Cyber Security Raad reageert met haar waarschuwing op het Cyber Security Beeld Nederland 2016, dat op 6 september naar de Tweede Kamer is gestuurd. Hieruit blijkt dat de digitale dreigingen voor Nederland hand over hand toenemen. De raad wijst er op dat sloten op deuren, alarmsystemen en camera’s gemeengoed zijn en niet meer weg te denken in het kader van onze veiligheid. Waarom doen we dat niet digitaal? Een groot gedeelte van ons leven speelt zich digitaal af en veel mensen hebben digitaal meer geld en gegevens te beschermen dan dat ze in huis hebben.

Ver-van-mijn-bedshow

Voor veel mensen is cybersecurity nog een ver-van-mijn-bedshow. Het Cyber Security Beeld Nederland 2016 laat zien dat dit een misvatting is. Het onderwerp krijgt niet de aandacht die het verdient. Zo zijn er ernstige ontwikkelingen gaande, die direct invloed hebben op de Nederlandse burger, bedrijfsleven en overheid. Niet alleen omdat gegevens gestolen of gegijzeld dreigen te worden, maar ook omdat cyberspionage en cyberaanvallen de politiek, het bestuur, onze concurrentiepositie en onze economie ondermijnen en daarmee een bedreiging vormen voor onze rechtsorde en welvaart.

Nederland loopt voorop als het gaat om digitalisering. Dankzij de uitstekende digitale infrastructuur is Nederland één van de meest ICT-intensieve economieën van Europa. De Cyber Security Raad noemt de steeds verdergaande digitalisering van onze maatschappij een revolutie die ons leven drastisch en blijvend zal veranderen. Dat biedt veel economische kansen en mogelijkheden tot innovatie, maar om hiervan te profiteren is het volgens de raad noodzakelijk dat de digitale wereld veilig en vertrouwd blijft. Actie is geboden. Publieke en private partijen zullen meer de handen ineen moeten slaan om cybersecurity hoog op de agenda te krijgen binnen overheid en bedrijfsleven, en ook bij burgers. Investeringen zijn nodig om bestaande initiatieven uit te breiden en nieuwe op te starten, om zo de digitale toekomst van ons land veilig te stellen.

Advies

De Cyber Security Raad heeft mevrouw H. W. P. M. A. Verhagen, CEO PostNL, bereid gevonden een publiek–privaat advies op te stellen met betrekking tot het belang van cybersecurity voor de Nederlandse economie en maatschappij. Dit advies zal begin oktober 2016 verschijnen en richting geven aan de verdere publiek-private doorontwikkeling van de Nederlandse cybersecurity-aanpak.

Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare heeft het API Security & Management Report gepubliceerd. Dit rapport onthult dat API's meer dan ooit worden ingezet, waardoor bedrijven de deur wijd openzetten voor meer online bedreigingen dan we eerder hebben meegemaakt. Het rapport maakt inzichtelijk dat er een kloof bestaat tussen het gebruik van API’s door bedrijven en hun vermogen1