Cybercrime kost Nederland jaarlijks 8,8 miljard euro

euros

Nederland is jaarlijks 8,8 miljard euro kwijt door cybercriminaliteit. Dit is maar liefst 1,5 procent van het bruto nationaal product. De cijfers benadrukken dan ook de impact die cybercrime inmiddels heeft op de Nederlandse economie.

Dit blijkt uit een berekening van McAfee en Amerikaanse denktank Center for Strategic and International Studies berekend. De schade die door cybercrime wordt veroorzaakt is dus enorm. Dit komt volgens McAfee met name door de lage pakkans van cybercriminelen. Aanvallers lopen nauwelijks risico, terwijl het rendement dat zij kunnen behalen blijft toenemen.

Malware kopen

Daarnaast zou het steeds eenvoudiger zijn cyberaanvallen op te zetten. Veel technische kennis hebben cybercriminelen inmiddels niet meer mogelijk, aangezien zij de benodigde malware en andere tools simpelweg op internet kunnen aanschaffen.

Wereldwijd bedraagt de jaarlijkse kostenpost door cybercrime maar liefst 325 miljard euro, zo'n 0,5 tot 0,8 procent van de wereldwijde economie. Als we kijken naar de waarde die internet voor de wereldwijde economie creëert gaat zelfs 15 tot 20 procent van deze waarde door cybercrime verloren.

Schade bij bedrijven

In de berekening hebben de onderzoekers van McAfee en de Amerikaanse denktank naar allerlei schades gekeken die cybercriminelen kunnen veroorzaken. De schade die bij bedrijven wordt veroorzaakt is echter lastig te berekenen. Bedrijven zouden zich namelijk zeker niet altijd bewust zijn van het feit dat zij slachtoffer zijn geworden van cybercrime. Organisaties die zich hier wel van bewust zijn doen daarnaast lang niet altijd aangifte.

 
Lees ook
Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler, leider op het gebied van cloudbeveiliging, gaat samenwerken met NVIDIA om de ontwikkeling rond AI-gedreven copilot-technologieën te versnellen. Zscaler gebruikt de AI-technologieën van NVIDIA

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro, leider in cyberbeveiliging, kondigt een nieuwe datacenteroplossing aan voor organisaties en overheden die willen profiteren van de kracht van AI. De basis van de nieuwe datacenteroplossing is de integratie tussen Trend Vision One – Sovereign and Private Cloud (SPC) en NVIDIA NIM

WatchGuard: malware gericht op endpoints stijgt explosief

WatchGuard: malware gericht op endpoints stijgt explosief

Ondanks dat het totale aantal netwerkdetecties van malware in het afgelopen kwartaal bijna gehalveerd is ten opzichte van het vorige kwartaal, is het aantal detecties van malware gericht op endpoints met 82% gestegen.