Cybercrime kost Nederland jaarlijks 8,8 miljard euro
Nederland is jaarlijks 8,8 miljard euro kwijt door cybercriminaliteit. Dit is maar liefst 1,5 procent van het bruto nationaal product. De cijfers benadrukken dan ook de impact die cybercrime inmiddels heeft op de Nederlandse economie.
Dit blijkt uit een berekening van McAfee en Amerikaanse denktank Center for Strategic and International Studies berekend. De schade die door cybercrime wordt veroorzaakt is dus enorm. Dit komt volgens McAfee met name door de lage pakkans van cybercriminelen. Aanvallers lopen nauwelijks risico, terwijl het rendement dat zij kunnen behalen blijft toenemen.
Malware kopen
Daarnaast zou het steeds eenvoudiger zijn cyberaanvallen op te zetten. Veel technische kennis hebben cybercriminelen inmiddels niet meer mogelijk, aangezien zij de benodigde malware en andere tools simpelweg op internet kunnen aanschaffen.
Wereldwijd bedraagt de jaarlijkse kostenpost door cybercrime maar liefst 325 miljard euro, zo'n 0,5 tot 0,8 procent van de wereldwijde economie. Als we kijken naar de waarde die internet voor de wereldwijde economie creëert gaat zelfs 15 tot 20 procent van deze waarde door cybercrime verloren.
Schade bij bedrijven
In de berekening hebben de onderzoekers van McAfee en de Amerikaanse denktank naar allerlei schades gekeken die cybercriminelen kunnen veroorzaken. De schade die bij bedrijven wordt veroorzaakt is echter lastig te berekenen. Bedrijven zouden zich namelijk zeker niet altijd bewust zijn van het feit dat zij slachtoffer zijn geworden van cybercrime. Organisaties die zich hier wel van bewust zijn doen daarnaast lang niet altijd aangifte.
Meer over
Lees ook
Arctic Wolf introduceert AI-assistent Cipher in samenwerking met Anthropic
Cipher is het nieuwste onderdeel van Alpha AI – Arctic Wolfs portfolio van AI-technologieën – en maakt gebruik van de geavanceerde mogelijkheden van het Arctic Wolf Aurora-platform. Het Aurora-platform is gebouwd op een open XDR-architectuur die wekelijks meer dan 8 biljoen security events verwerkt
Proofpoint introduceert uniforme datasecurity protection
Proofpoint, Inc. kondigt de lancering van de eerste uniforme datasecurityoplossing aan. Deze oplossing is ontworpen om een van de meest complexe en gefragmenteerde uitdagingen voor organisaties te vereenvoudigen: het opsporen van data, het correct classificeren erva
Key2XS kiest voor KubeDNA als infrastructuurpartner
KubeDNA, het volledig geautomatiseerde Kubernetes-infrastructuurplatform, is geselecteerd als infrastructuurpartner door Key2XS, een snelgroeiend Nederlands technologiebedrijf dat toegangsbeheer transformeert door fysieke sleutelsystemen te koppelen aan digitale identiteit en AI-technologie.