Cybercrimineel chanteerde Nokia in 2007 voor miljoenen euro's

Een cybercrimineel blijkt Nokia in 2007 met succes te hebben afgeperst. Het Finse telecombedrijf betaalde miljoenen euro's om te voorkomen dat een certificaat voor het mobiele besturingssysteem Symbian op straat zou komen te liggen. Indien dit was gebeurd had het bedrijf de veiligheid van Symbian niet langer kunnen garanderen.

Het nieuws is naar buiten gebracht in de Finse media en is inmiddels door de Finse autoriteiten tegenover Reuters bevestigd. Het gaat om een certificaat waarmee cybercriminelen Symbian-software zelf konden tekenen. Ook malware kon via deze weg van een certificaat worden voorzien, waardoor de kwaadaardige software volledig veilig lijkt te zijn. Een groot probleem voor Nokia, dat in 2007 nog leider was in de smartphonemarkt.

Het Finse telecombedrijf besloot daarom gehoor te geven aan de oproep van de cybercrimineel om losgeld te betalen. Het bedrijf liet miljoenen euro's achter in een sporttas op de parkeerplaats van een pretpark. Het was de bedoeling dat de dief zou worden opgepakt zodra hij dit geld kwam ophalen. Dit bleek in de praktijk echter niet het geval. De Finse politie verloor de cybercrimineel namelijk uit het oog, waardoor hij kon ontsnappen. De dief is nooit gepakt.

Lees ook
DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1