Cybercriminelen proberen banking trojan te verspreiden via SMS-berichten

malware

Duitse en Tsjechische gebruikers van Android zijn het doelwit van een aanvalscampagne waarbij zij malware krijgen aangeboden via een SMS-bericht. Het bericht lijkt afkomstig te zijn van pakketdienst DHL en te verwijzen naar een app, maar probeert ontvangers in werkelijkheid te overtuigen malware te installeren op hun mobiele apparaat.

Dit meldt beveiligingsonderzoeker Bart Blaze. Blaze is werkzaam bij PwC als Threat Intelligence analist en richt zich in zijn vrije tijd op het onderzoeken van malware. Hij trekt aan de bel over een nieuwe aanval met behulp van een bericht dat afkomstig lijkt te zijn van DHL, Czech Post of de Tsjechische webwinkel Alza. Dit bericht stelt dat een bezorger een pakketje heeft geprobeerd te zorgen, maar dit niet is gelukt. De ontvanger wordt verwezen naar een mobiele app van DHL, Czech Post of Alza om een nieuwe afspraak te maken met de bezorgdienst.

Marcher banking trojan

Wie deze app installeert plaatst hiermee in werkelijkheid echter malware op zijn Android apparaat. Het gaat hierbij om de Marcher banking trojan. Deze malware richt zich onder andere op de banken en financiële instellingen ČSOB, Star Finanz, Deutsche Kreditbank (DKB), Commerzbank en Raiffeisenbank. Nieuw is de malware overigens niet: de malware is sinds 2013 actief. Beveiligingsbedrijf Securify waarschuwde onlangs al voor een toename van het aantal infecties met de Marcher banking trojan.

Wie achter de aanval zit is niet duidelijk. De Marcher malware wordt op onder andere op het dark web te koop aangeboden, wat betekent dat iedere cybercrimineel met behulp van de banking trojan een aanval kan opzetten. Blaze meldt op dat de malware hardnekkig is; de malware installeert zichzelf als ‘Device Administrator’. Door zichzelf deze functie toe te wijzen weet de malware te voorkomen dat gebruikers de app kunnen verwijderen of bijbehorende processen kunnen stoppen.

Malware verwijderen

Blaze adviseert daarom alle data van het apparaat te backuppen en het apparaat volledig te wissen om de malware te verwijderen. Daarnaast adviseert de onderzoeker getroffen gebruikers hun wachtwoorden voor internetbankieren te wijzigen en daarnaast hun bank te informeren over de malware-infectie.

Lees ook
Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Als je een IT-beheerder vraagt waar hij van wakker ligt zal het antwoord zeer vaak ‘ransomware’ zijn. Logisch, want elke medewerker kan door simpelweg op een link te klikken of een kwaadaardig bestand te downloaden zonder het te weten een ransomware-aanval ontketenen. In hun wanhoop zijn organisaties al snel geneigd om losgeld te betalen om weer t1

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.

Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Ransomware-aanvallen zijn van oudsher gericht op data op endpoints of netwerkschijven. Tot nu toe dachten IT- en beveiligingsteams dat de cloud beter bestand was tegen ransomware-aanvallen. Immers, de nu bekende "AutoSave"-functie, samen met versiebeheer en de welbekende prullenbak, zouden voldoende moeten zijn geweest als back-ups. Dat is mogelij1