Defensie koopt Zweedse beveiligde telefoons

sectratiger7401

Het ministerie van Defensie koopt een onbekend aantal beveiligde telefoons van het Zweedse bedrijf Sectra. Het gaat om de Sectra Tiger 7401, dat zowel spraak- als datacommunicatie beschermt tegen afluisteren. Ook heeft defensie een optie genomen op een app die sms- en telefoonverkeer kan versleutelen.

Defensie overweegt de Panthon-app aan te schaffen om de communicatie van medewerkers beter te beveiligen. De app is ontwikkeld voor het Android-platform en levert 256-bit AES-encryptie. De encryptiesleutels worden door de app opgeslagen op een speciale MicroSD-kaart, die uiteraard eveneens is beveiligd.

Sectra Tiger 7401

De Sectra Tiger 7401 is een goed beveiligde telefoon die afluisteren onmogelijk moet maken. Desondanks mag Defensie-personeel alleen informatie via de telefoon bespreken die is geclassificeerd als 'departementaal-vertrouwelijk'. Dit is de laagste geheimhoudingsstatus die Defensie aan een vertrouwelijke informatie kan toekennen.

Defensie en Sectra werken al langer samen. Het Zweedse bedrijf verzorgt sinds 2004 het onderhoud aan het beveiligde communicatienetwerk van Defensie. De nieuwe opdracht voor Sectra is ongeveer 580.000 euro waard.

Lees ook
Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.