Digitale bankrovers krijgen tot 4 jaar celstraf

Handboeien

Zes 'digitale bankrovers' zijn door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot celstraffen tot vier jaar. De rechtbank acht bewezen dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting en witwassen. De zes werd ook afpersing te lasten gelegd, maar van deze aanklacht zijn de verdachten vrijgesproken.

De mannen zijn veroordeeld voor een grootschalige digitale fraude met de aan- en verkoop van opties van zowel ABN Amro als de Rabobank. In totaal wisten de zes 45 miljoen euro weg te sluizen, waarvan later door de banken 42 miljoen euro kon worden teruggehaald. Ruim 3 miljoen euro is verdwenen.

Internationale misdaad

De rechtbank spreekt van een internationale misdaad die zeer geraffineerd was opgezet. De hoofdverdachte stelde 'toevallig tegen een lek van de bank te zijn aangelopen’. De rechter veegde dit argument echter van tafel.

De celstraffen vallen lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), die celstraffen tot zeven jaar had geëist. Het OM zal het vonnis van de rechtbank op dit punt en andere punten waarover de rechtbank anders heeft besloten nader bestuderen. Daarna zal het OM besluiten of het OM in beroep gaat of niet.

Lees ook
Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.