Digitale bankrovers krijgen tot 4 jaar celstraf

Handboeien

Zes 'digitale bankrovers' zijn door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot celstraffen tot vier jaar. De rechtbank acht bewezen dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting en witwassen. De zes werd ook afpersing te lasten gelegd, maar van deze aanklacht zijn de verdachten vrijgesproken.

De mannen zijn veroordeeld voor een grootschalige digitale fraude met de aan- en verkoop van opties van zowel ABN Amro als de Rabobank. In totaal wisten de zes 45 miljoen euro weg te sluizen, waarvan later door de banken 42 miljoen euro kon worden teruggehaald. Ruim 3 miljoen euro is verdwenen.

Internationale misdaad

De rechtbank spreekt van een internationale misdaad die zeer geraffineerd was opgezet. De hoofdverdachte stelde 'toevallig tegen een lek van de bank te zijn aangelopen’. De rechter veegde dit argument echter van tafel.

De celstraffen vallen lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), die celstraffen tot zeven jaar had geëist. Het OM zal het vonnis van de rechtbank op dit punt en andere punten waarover de rechtbank anders heeft besloten nader bestuderen. Daarna zal het OM besluiten of het OM in beroep gaat of niet.

Lees ook
WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.