Dropbox verplicht gebruikers wachtwoorden van voor 2012 te wijzigen

password-1433221-m

Dropbox gebruikers die hun wachtwoord voor 2012 hebben ingesteld moeten dit wachtwoord verplicht wijzigen zodra zij inloggen op de cloud opslagdienst. Het gaat om een preventieve maatregel, om misbruik van data die in 2012 werd gestolen te voorkomen.

TechCrunch meldt dat de maatregel te maken heeft met een hack van LinkedIn in 2012. Hierbij werden e-mailadressen en wachtwoorden van 117 miljoen LinkedIn accounts gestolen, die in mei 2016 online werden gepubliceerd. Het gaat weliswaar om verouderde data, maar veel gebruikers wijzigen hun wachtwoorden nauwelijks en gebruiken hierdoor lange tijd hetzelfde wachtwoord. Daarnaast gebruiken veel gebruikers bij meerdere online diensten hetzelfde wachtwoord.

Spam

Dropbox meldt dat zijn eigen beveiligingsteam op oude gegevens van Dropbox gebruikers is gestuit. Deze gegevens zouden afkomstig zijn van een ‘incident’ uit 2012. Dropbox kreeg in deze periode klachten gebruikers die stelden plotseling spam te ontvangen op e-mailadressen die zij uitsluitend hebben gebruikt om zich te registreren bij Dropbox.

Deze klachten zijn door Dropbox onderzocht. Hieruit bleek dat de data is buitgemaakt bij andere websites en door cybercriminelen wordt misbruikt om toegang te verkrijgen tot Dropbox accounts. Zo wisten de aanvallers toegang te verkrijgen tot een account van een Dropbox medewerker, waarin e-mailadressen van Dropbox gebruikers stonden opgeslagen. Deze cyberinbraak heeft volgens Dropbox uiteindelijk geleid tot de spam waar in 2012 klachten over binnenkwamen.

Lees ook
Microsoft onderscheidt partner InSpark met twee awards

Microsoft onderscheidt partner InSpark met twee awards

Microsoft-specialist InSpark, onderdeel van KPN, heeft twee Microsoft Partner of the Year Awards gewonnen. InSpark won een Global Award in de categorie Identity en een Country Award voor Data & AI. De dubbele onderscheiding is voor klanten van InSpark en KPN een bevestiging dat zij samenwerken met een partner die vooroploopt in de industrie.

Fortinet Cloud Security Report: beveiligingsbudgetten voor cloud nemen met 37% toe

Fortinet Cloud Security Report: beveiligingsbudgetten voor cloud nemen met 37% toe

Fortinet maakt de bevindingen uit het 2024 Cloud Security Report bekend. In het rapport wordt beschreven wat de problemen zijn die organisaties hebben met de beveiliging van hun cloudomgevingen.

Grootschalige ontmanteling van botnets

Grootschalige ontmanteling van botnets

Politiediensten, Eurojust en Europol kondigden Operation Endgame aan. Dit is een grootschalige poging om de infrastructuur van malware en botnets te verstoren en de betrokken personen te identificeren. In een persbericht noemde Europol het de ‘grootste operatie ooit tegen botnets die een cruciale rol spelen bij het verspreiden van ransomware’.