Economische impact van datalekken bijna verdrievoudigd

CloudComputing

Europese bedrijven hebben over het algemeen weinig vertrouwen in cloud-providers. Zeven op de tien bedrijven beschuldigt de providers van het niet voldoen aan wet- en regelgeving voor wat betreft databescherming en privacy. Dit blijkt uit onderzoek van Netskope, toonaangevend in veilige cloud-enablement naar de wijze waarop men IT cloudbeveiliging ziet en of men van mening is dat de cloud de kans op datalekken vergroot.

53 procent van de respondenten geeft aan dat de kans op datalekken groter is als gevolg van de cloud. Ook blijkt dat bij datalekken de verwachte economische impact maar liefst verdrievoudigt als de cloud erbij betrokken is. Dit fenomeen staat bekend als ‘het Cloud Multiplier Effect’. Het onderzoek toont aan dat dit fenomeen op verschillende niveaus van toepassing is op de diverse cloudscenario’s, zoals de toename van het delen van data met een cloudapp of het toegenomen gebruik van mobiele devices die verbinding maken met de cloud.

De cloud maakt impact groter

Betrokkenheid van de cloud verergert de economische impact van datalekken

Uitgaande van de al eerder geraamde kosten van 136 euro per aangetast record, zou verlies of diefstal van 100.000 consumentenrecords een organisatie 13,6 miljoen euro kosten. De respondenten werd ook gevraagd naar de mogelijke datalekgevolgen van het toenemende gebruik van clouddiensten. Door hun gebrek aan vertrouwen verwachten zij echter een drie keer zo hoge kans op datalekken.

Uitgaande van een toename in cloudstorage, kunnen datalekken waarbij informatie van zeer hoge waarde of waarbij intellectueel eigendom verloren gaat of gestolen wordt, de economische impact meer dan verdubbelen: van 1,30 naar 2,94 miljoen euro. Daarnaast ervaren de respondenten dat het simpelweg meer gebruik maken van clouddiensten de impact van datalekken met dergelijke informatie vergroot met 159 procent. Tot slot concluderen IT-professionals dat de snelle groei en de soms beperkte continuïteit van een cloudprovider de kans dat bij datalekken 100.000 consumentenrecords verloren gaan, met 108 procent vergroten.

Wetgeving voor databescherming

Uit het onderzoek blijkt een algemeen wantrouwen in cloudproviders. Het algemene beeld is, dat 72 procent van de respondenten niet voldoet aan wet- en regelgeving voor wat betreft databescherming. Daarnaast betwijfelt 84 procent van de respondenten of hun clouddienstverleners hen meteen zouden waarschuwen als hun intellectueel eigendom of vertrouwelijke bedrijfsinformatie was beschadigd. 77 procent van de respondenten zegt dat hun cloudprovider hen meteen zou waarschuwen als er bij datalekken klantgegevens verloren gingen of werden gestolen.

64 procent van de IT-professionals denkt dat het gebruik van clouddiensten in hun organisatie hun vermogen vermindert om vertrouwelijke informatie te beschermen. 59 procent vindt dat dit het lastig maakt om bedrijfskritische applicaties te beveiligen. Daarentegen ziet de meerderheid van de respondenten de cloud nog steeds als even veilig of veiliger dan IT on-premise. Dit zegt misschien meer over hun geringe vertrouwen in hun eigen beveiligingsmogelijkheden dan over hun vertrouwen in de beveiligingsmogelijkheden van cloudproviders.

Shadow-IT

“Dit onderzoek laat zien dat sommige bedrijven moeite hebben met Shadow-IT. Het toont aan dat zij veel meer inzicht moeten hebben in welke data en apps toegankelijk zijn in de cloud, en dat ze begeleiding nodig hebben bij het analyseren van leveranciers”, zegt Sanjay Beri, CEO en medeoprichter van Netskope. “We weten allemaal dat de cloud winst in productiviteit kan opleveren, maar dit moet niet ten koste gaan van beveiliging. Onze respondenten zijn het ermee eens dat de cloud in staat is veiliger te zijn dan IT on-premise. Maar dit geldt alleen als policy’s correct worden nageleefd.”

De resultaten van dit onderzoek zijn vergeleken met die van een eerder onderzoek van Netskope en Ponemon Institute naar het Cloud Multiplier Effect in de Verenigde Staten. Europese organisaties blijken zelfverzekerder te zijn als het gaat om hun vermogen om de cloud te beveiligen. 51 procent van de Amerikaanse respondenten gaf aan dat de effectiviteit van hun organisatie om data en applicaties te beveiligen, ‘laag’ was. Dat is twee keer zoveel als het percentage Europese respondenten dat dit antwoord geeft (25 procent).

Effectieve organisatie

Een vergelijkbaar resultaat is, dat 52 procent van de Europese IT-professionals de effectiviteit van hun organisatie beoordeelt als ‘hoog’, terwijl slechts 26 procent van de Amerikaanse respondenten vond dat hun organisatie zeer effectief is in het beveiligen van data en apps in de cloud.

“Wet- en regelgeving voor wat betreft databescherming staat tegenwoordig zeker in een negatief daglicht, en dit geldt vooral in Europa”, zegt dr. Larry Ponemon, voorzitter en oprichter van Ponemon Institute. “Ik denk dat het geringe vertrouwen in cloudleveranciers te wijten is aan verhoogde controle en de angst voor het onbekende. Als ze dat gevoel overwinnen, zien ze de beveiligingsmaatregelen die een leverancier neemt, en begrijpen ze beter hoe mensen de cloud nu eigenlijk gebruiken. Bedrijven die meer transparantie van leveranciers eisen en efficiënte methoden zoeken voor het evalueren van apps en voor het regisseren van het gebruik, zullen het eenvoudiger vinden de cloud te omarmen en deze periode van onzekerheid af te sluiten.”

Rapport

Het volledige onderzoeksrapport, getiteld ‘Data Breach: The Cloud Multiplier Effect in European Countries’, is te downloaden op de website van Netskope. Ponemon Institute ondervroeg 1.059 IT- en IT-security-professionals in geheel Europa. De volledige methodologie is na te lezen in het rapport.

Meer over
Lees ook
Fortinet Cloud Security Report: beveiligingsbudgetten voor cloud nemen met 37% toe

Fortinet Cloud Security Report: beveiligingsbudgetten voor cloud nemen met 37% toe

Fortinet maakt de bevindingen uit het 2024 Cloud Security Report bekend. In het rapport wordt beschreven wat de problemen zijn die organisaties hebben met de beveiliging van hun cloudomgevingen.

NetWitness ondersteunt AWS AppFabric om SaaS-applicaties te beveiligen

NetWitness ondersteunt AWS AppFabric om SaaS-applicaties te beveiligen

NetWitness, leverancier van detectie-, onderzoeks- en responstechnologie voor bedreigingen en incidentresponsdiensten, is geïntegreerd met AWS AppFabric. Die nieuwe service van Amazon Web Services (AWS) zorgty er voor dat software as a service (SaaS)-applicaties snel kunnen worden gekoppeld voor een betere productiviteit en beveiliging.

De evolutie van cybersecurity van de afgelopen 20 jaar

De evolutie van cybersecurity van de afgelopen 20 jaar

De cloud zoals wij die nu kennen, bestond twintig jaar geleden nog niet. Ook waren er geen Internet of Things (IoT)-sensoren en zelfs niemand wist wat Gmail was. De cyberdreigingen en tactieken van cybercriminelen ontwikkelden zich de afgelopen twee decennia sterk. Maar dat geldt ook voor de oplossingen.