Ernstige kwetsbaarheid in Ivanti Endpoint Manager Mobile (MobileIron Core)

Cyberalert-Ivanti
 
 
Softwarebedrijf Ivanti heeft beveiligingsupdates uitgebracht voor een ernstige kwetsbaarheid in Ivanti Endpoint Manager Mobile (EPMM), dat vroeger bekend stond als MobileIron Core. De kwetsbaarheid, aangeduid als CVE-2023-35078, wordt actief misbruikt en krijgt een CVSS-score van 10. Dit houdt in dat het om een zeer kritieke kwetsbaarheid gaat. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft de kwetsbaarheid aangeduid als 'High/High'. Dat betekent dat er een grote kans is dat deze kwetsbaarheid misbruikt wordt en dat de schade groot kan zijn.
 
Wat is Ivanti Endpoint Manager Mobile?
Ivanti Endpoint Manager Mobile is een Mobile Device Management (MDM) oplossing. Dit soort oplossingen maken het mogelijk om mobiele apparaten binnen een bedrijf te beheren. Denk hierbij aan het uitrollen van applicaties, instellingen en het beperken van bevoegdheden van gebruikers.
 
Wat is er aan de hand?
De kwetsbaarheid maakt het mogelijk om zonder inloggegevens op afstand toegang te krijgen tot een kwetsbare Endpoint Manager Mobile installatie. Alle nog ondersteunde en oudere (end-of-life) versies van het product zijn kwetsbaar. Bij misbruik van de kwetsbaarheid kan gevoelige informatie worden ingezien, ook kan het systeem volledig overgenomen worden. 
 
Dit soort systemen staan meestal direct verbonden met het internet. Dit maakt het voor een kwaadwillende eenvoudiger om kwetsbare installaties op afstand aan te vallen. Online zoekmachines van IoT-apparaten, die scannen naar met het internet verbonden apparaten, tonen aan dat er zo’n 2.900 installaties met het internet verbonden staan, waarvan naar schatting zo’n 80 in Nederland.
 
Het NCSC meldt dat er op beperkte schaal al actief misbruik wordt waargenomen.
 
Wat kun je doen?
Het dringende advies is om zo spoedig mogelijk de beschikbare beveiligingsupdates te (laten) installeren wanneer je gebruik maakt van Ivanti Endpoint Manager Mobile.
 
Voer je niet zelf het beheer uit bespreek deze kwetsbaarheid dan zo spoedig mogelijk met Je IT-dienstverlener.
 
Op de website van Ivanti vind je meer informatie over de kwetsbaarheid en de beschikbare beveiligingsupdates (voor sommige informatie zijn inloggegevens nodig).
 
Lees ook
Nederlandse bedrijven kennen de risico’s van AI-aangedreven cyberaanvallen, maar zijn er nog onvoldoende op voorbereid

Nederlandse bedrijven kennen de risico’s van AI-aangedreven cyberaanvallen, maar zijn er nog onvoldoende op voorbereid

IT- en securityleiders in Nederlandse organisaties zijn zich bovengemiddeld bewust van de gevaren van door kunstmatige intelligentie (AI) aangedreven cyberdreigingen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van Darktrace. Desondanks denkt een meerderheid dat hun organisatie onvoldoende is voorbereid

KnowBe4 introduceert nieuwe PhishER Plus Threat Intel-functie

KnowBe4 introduceert nieuwe PhishER Plus Threat Intel-functie

KnowBe4 introduceert PhishER Plus Threat Intel, een nieuwe functie die websitereputatiegegevens van Webroot rechtstreeks in PhishER Plus-console integreert. Deze integratie maakt snellere, geautomatiseerde detectie en reactie op webgebaseerde dreigingen mogelijk.

ESET introduceert AI Advisor-module

ESET introduceert AI Advisor-module

Securityanalisten van alle vaardigheidsniveaus profiteren van ESET's AI Advisor, waarmee ze kunnen werken met interactieve risico-identificatie-, analyse- en responsmogelijkheden die worden aangeboden in een gemakkelijk te begrijpen overzicht.