ESET Research publiceert het nieuwste APT Activity Report

ESET-Logo-700400

ESET, heeft haar nieuwste APT Activity Report uitgebracht, dat een overzicht geeft van opmerkelijke activiteiten van geselecteerde APT-groepen (advanced persistent threat) die door ESET-onderzoekers zijn gedocumenteerd van oktober 2023 tot eind maart 2024.

De uitgelichte activiteiten zijn representatief voor het bredere dreigingslandschap dat ESET-onderzoekers in deze periode hebben onderzocht en illustreren belangrijke trends en ontwikkelingen. Na de door Hamas geleide aanval op Israël in oktober 2023, en gedurende de voortdurende oorlog in Gaza, heeft ESET een significante toename in activiteit gedetecteerd van dreigingsgroepen die gelieerd zijn aan Iran.

Aan Rusland gelieerde groepen hebben hun activiteiten gericht op spionage binnen de Europese Unie en aanvallen tegen Oekraïne. Aan de andere kant maakten verschillende Chinese dreigingsactoren gebruik van kwetsbaarheden in publieke apparaten, zoals VPN's en firewalls, en software, zoals Confluence en Microsoft Exchange Server, voor initiële toegang tot doelwitten in verschillende sectoren. Noord-Koreaanse groepen bleven zich richten op luchtvaart- en defensiebedrijven en de cryptocurrency-industrie.  

“De doelwitten van de meeste campagnes waren overheidsorganisaties en bepaalde verticale segmenten: bijvoorbeeld de doelwitten van de aanhoudende en meedogenloze aanvallen op de Oekraïense infrastructuur. Europa kreeg te maken met een meer diverse reeks aanvallen van verschillende dreigingsactoren. Rusland-gebonden groepen versterkten hun focus op spionage in de Europese Unie, waar China-gebonden dreigingsactoren ook een consistente aanwezigheid hebben, wat duidt op een voortdurende interesse in Europese zaken door zowel Rusland- als China-gebonden groepen,” zegt Jean-Ian Boutin, directeur van Threat Research bij ESET.

Op basis van het datalek van het Chinese beveiligingsbedrijf I-SOON (Anxun) kan ESET Research bevestigen dat deze Chinese onderneming zich inderdaad bezighoudt met cyberspionage. ESET volgt een deel van de activiteiten van het bedrijf onder de FishMonger groep. In dit laatste rapport introduceert ESET ook een nieuwe APT-groep, CeranaKeeper, die zich onderscheidt door unieke kenmerken, maar die mogelijk gerelateerd is aan de digitale voetafdruk van de Mustang Panda-groep.  

In het geval van de Iranese APT-groepen zijn MuddyWater en Agrius overgestapt van hun eerdere focus op respectievelijk cyberspionage en ransomware naar agressievere strategieën zoals access brokering en impactaanvallen. Ondertussen namen de activiteiten van OilRig en Ballistic Bobcat af, wat duidt op een strategische verschuiving naar meer opvallende, “luidere” operaties gericht op Israël. 

Wat betreft de activiteiten aan Rusland gelieerde APT-groepen, heeft de Operatie Texonto campagne, een desinformatie en psychologische operatie (PSYOP) ontdekt door ESET-onderzoekers, valse informatie verspreid over Russische verkiezing gerelateerde protesten en de situatie in de oostelijke Oekraïense metropool Kharkiv, om onzekerheid te zaaien onder Oekraïners in binnen- en buitenland.  

Het rapport beschrijft ook de exploitatie van een zero-day kwetsbaarheid in Roundcube door Winter Vivern, een groep die volgens ESET is afgestemd op de belangen van Wit-Rusland. Daarnaast belicht ESET een campagne in het Midden-Oosten uitgevoerd door SturgeonPhisher, een groep die volgens ESET-onderzoekers de belangen van Kazachstan behartigt.  

ESET's oplossingen beschermen de systemen van onze klanten tegen de schadelijke activiteiten die in dit rapport worden beschreven. De informatie die hier wordt gedeeld is voornamelijk gebaseerd op eigen telemetriegegevens van ESET en is geverifieerd door ESET-onderzoekers, die diepgaande technische rapporten en regelmatige activiteitenupdates opstellen met gedetailleerde informatie over de activiteiten van specifieke APT-groepen. Deze analyses van dreigingsinformatie, die bekend staan als ESET APT Reports PREMIUM, helpen organisaties die tot taak hebben burgers, kritieke nationale infrastructuur en waardevolle bedrijfsmiddelen te beschermen tegen criminele cyberaanvallen en cyberaanvallen door statelijke actoren. Dit rapport bevat slechts een fractie van de cybersecurity-informatie die wordt verstrekt aan klanten van ESET's privé APT-rapporten. 

Bron: digitalsecurityguide.eset.com

Lees ook
Aanpak CEO- en Factuurfraude moet cybercriminelen dwarsbomen

Aanpak CEO- en Factuurfraude moet cybercriminelen dwarsbomen

CEO- en Digitale Factuurfraude, ook wel BEC-Fraude genoemd, is voor veel mensen een onbekende vorm van fraude. Toch staat deze vorm van fraude in de top drie van vormen van cybercriminaliteit met de meeste financiële schade. Het schadebedrag van 2016 tot 2019 bedroeg wereldwijd 26 miljard dollar.

Mkb legt verantwoordelijkheid Cyber Security bij ICT-dienstverlener

Mkb legt verantwoordelijkheid Cyber Security bij ICT-dienstverlener

Het is niet eenvoudig voor ICT-beheerders om ondernemers in het mkb bewust te maken van cyberrisico’s, blijkt uit onderzoek van Centraal Beheer. Zes op de tien ICT-beheerders vindt dat zijn mkb-klanten te weinig maatregelen treffen ter bescherming. Mkb-ondernemers onderschatten de cyberrisico’s of denken goed beschermd te zijn. Dit laatste is vaak1

T-Systems introduceert nieuwe securitydiensten

T-Systems introduceert nieuwe securitydiensten

T-Systems lanceert drie nieuwe securitydiensten gelanceerd. Het gaat om een digitale kluis voor de beveiliging van accounts van belangrijke gebruikers, een oplossing voor digitale handtekeningen vanuit de cloud en een reeks SOC-monitoringdiensten. Privileged Identity Protect Pro Accountgegevens van belangrijke gebruikers, zoals IT-managers en dat1