EU en NAVO gaan informatie uitwisselen over cyberaanvallen

Zowel de Europese Unie (EU) als de NAVO worden geconfronteerd met dezelfde uitdagingen bij het beveiligen van hun netwerken tegen cyberdreigingen. De partijen gaan daarom informatie en best practices over cyberaanvallen delen om elkaar te helpen hun digitale beveiliging te verbeteren.

Hiervoor hebben de EU en NAVO een technische overeenkomst gesloten. “Samen staan de NAVO en EU sterker in beveiliging tegen cyberaanvallen. Een intensieve samenwerking onder deze overeenkomst stelt ons in staat op een tastbare manier cyberaanvallen beter te voorkomen, en stelt ons in staat aanvallen te voorspellen, detecteren en hierop te reageren”, aldus ambassadeur Sorin Ducaru, assistent secretaris-generaal voor opkomende security uitdagingen bij de NAVO.

“Informatie delen is cruciaal voor cyberbeveiliging”, zegt Koen Gijsbers, General Manager van de NAVO Communications and Information (NCI) Agency. Gijsbers is verantwoordelijk voor het beveiligen van de netwerken van de NAVO. “De technische overeenkomst heeft betrekking op het delen van informatie over specifieke cyberdreigingen en het delen van best practices over technische procedures, het configureren van netwerken en partnerships met de industrie.”

Signing ceremony of the Technical Arrangement on Cyber Defence between the NCIRC and CERT EU
Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne, een leider op het gebied van AI-security, en Smarttech247, wereldwijd leverancier van cybersecurity-oplossingen, gaan samenwerken

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.