Europees datacenternetwerk moet nieuwsgierige Amerikanen buiten de deur houden

servers

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil samen met Frankrijk een Europees netwerk van datacenters ontwikkelen om de Amerikanen buiten de deur te houden. Door een Europees netwerk door Europese bedrijven op Europees grondgebied op te laten zetten wil Merkel zeker stellen dat de Amerikaanse overheid data in de datacenters via de Patriot Act niet kan opvragen.

De Patriot Act is een wet die in 2001 door de Amerikaanse overheid is geïntroduceerd. De wet stelt de overheid in staat informatie op te vragen bij bedrijven zonder dat zij hiervoor eerst naar de rechter te hoeven stappen. De Patriot Act is bedoeld om razendsnel data op te kunnen vragen als dit noodzakelijk is om terroristische dreigingen tegen te gaan. De gang naar de rechter kost enige tijd en kan met behulp van de wet daarom worden overgeslagen.

Reden voor zorgen

Voor veel Europese bedrijven en consumenten is de Patriot Act reden voor grote zorgen rond hun privacy. De Amerikaanse overheid kan via de wet dat opvragen van ieder bedrijf dat onder de Amerikaanse wetgeving valt. De geografische locatie waar de data is opgeslagen is in dit geval niet relevant. Ook data die in een Europees datacenter van een Amerikaans bedrijf is opgeslagen kan dus in handen vallen van de overheid. Veel Europese bedrijven en consumenten willen hun data daarom liever niet onderbrengen in Amerikaanse datacenters.

Het plan van Merkel biedt uitkomst. De Duitse bondskanselier maakte in een podcast bekend samen met Frankrijk een dergelijk Europees netwerk van datacenters op te willen zetten. De plannen zijn op dit moment overigens nog erg onduidelijk. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid & Justitie liet vandaag in een debat in de Tweede Kamer weten dat de plannen alleen in vage termen zijn besproken. Ook zouden Duitsland en Frankrijk alleen op ambtelijk niveau contact hebben gehad en andere landen nog niet bij de plannen hebben betrokken.

Lees ook
Het dynamische duo: waarom de CIO en CISO van moderne ondernemingen moeten samenwerken

Het dynamische duo: waarom de CIO en CISO van moderne ondernemingen moeten samenwerken

Organisaties die een succesvolle strategie voor cybersecurity of databescherming willen, hebben daarvoor gedegen processen voor interne communicatie en samenwerking nodig. Met name de dynamiek tussen de CIO en CISO kan van invloed zijn op de besluitvorming voor de korte en lange termijn.

HSD Jaarverslag 2023

HSD Jaarverslag 2023

Het Security Delta (HSD) ecosysteem floreert en vierde in 2023 haar 10-jarig jubileum. Terugkijkend op afgelopen jaar, kunnen we stellen dat HSD Office weer heeft gepresteerd. Met en via partners is maatschappelijke en economische waarde gecreëerd.

SecuMailer eerste aanbieder qREMS-gecertificeerde Dienst voor Aangetekend E-mailen

SecuMailer eerste aanbieder qREMS-gecertificeerde Dienst voor Aangetekend E-mailen

Logischer is de qREMS-gecertificeerde Dienst voor aangetekend E-mailen van SecuMailer. Secumailer garandeert om te beginnen dat een bericht wordt bezorgd en onderweg niet kan worden gemanipuleerd. Daarnaast is er voor elke mail een ontvangstrapport.