Europees Hof: 'Beveiliging van gameconsoles hacken is niet illegaal'

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wie de beveiliging van een spelcomputer hackt is niet persé strafbaar bezig. Dit stelt het Hof van Justitie van de Europese Unie in een zaak die gamefabrikant Nintendo tegen de retailer PC Box aan had gespant.

Het Italiaanse PC Box verkoopt volgens Nintendo software waarmee de beveiliging van de Nintendo Wii- en Nintendo DS-spelcomputers kan worden omzeild. Dit maakt het mogelijk video- en MP3-bestanden af te spelen, maar ook illegale games te draaien. Nintendo stelt dat PC Box gebruikers hiermee de mogelijkheid geeft illegaal gebruik te maken van zijn games.

Verdediging van PC Box

PC Box verdedigt zich door te stellen dat Nintendo zelf maatregelen in zijn gameconsoles heeft ingebouwd die het draaien van illegale games moeten tegengaan. De software die het bedrijf verkoopt maakt het echter ook mogelijk video- en MP3-bestanden af te spelen. Deze content is uiteraard niet illegaal.

Het Europese Hof gaat mee in de redenering van PC Box en stelt dat het leveren van de software om de beveiliging van Nintendo te omzeilen niet illegaal is. De juridische bescherming zou alleen van toepassing zijn op technologie maatregelen die bedoeld zijn om ongeoorloofde zaken als reproductie, communicatie, publiekelijk aanbieden of distributie aan banden te leggen. De software maakt het echter ook mogelijk legitieme content af te spelen en is hierdoor niet in strijd met de wet.

Lees ook
Het dynamische duo: waarom de CIO en CISO van moderne ondernemingen moeten samenwerken

Het dynamische duo: waarom de CIO en CISO van moderne ondernemingen moeten samenwerken

Organisaties die een succesvolle strategie voor cybersecurity of databescherming willen, hebben daarvoor gedegen processen voor interne communicatie en samenwerking nodig. Met name de dynamiek tussen de CIO en CISO kan van invloed zijn op de besluitvorming voor de korte en lange termijn.

HSD Jaarverslag 2023

HSD Jaarverslag 2023

Het Security Delta (HSD) ecosysteem floreert en vierde in 2023 haar 10-jarig jubileum. Terugkijkend op afgelopen jaar, kunnen we stellen dat HSD Office weer heeft gepresteerd. Met en via partners is maatschappelijke en economische waarde gecreëerd.

SecuMailer eerste aanbieder qREMS-gecertificeerde Dienst voor Aangetekend E-mailen

SecuMailer eerste aanbieder qREMS-gecertificeerde Dienst voor Aangetekend E-mailen

Logischer is de qREMS-gecertificeerde Dienst voor aangetekend E-mailen van SecuMailer. Secumailer garandeert om te beginnen dat een bericht wordt bezorgd en onderweg niet kan worden gemanipuleerd. Daarnaast is er voor elke mail een ontvangstrapport.