Europol en ENISA gaan nauwer samenwerken in strijd tegen cybercrime
Europol en het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) gaan nauwer samenwerking bij de bestrijding van cybercrime. De partijen willen meer informatie gaan uitwisselen, maar bestrijding van cybercriminelen met verbeteren.
Door de overeenkomst gaat Europol, diens European Cybercrime Centre (EC3) en ENISA een samenwerking aan. De nauwere samenwerking moet EU-lidstaten helpen cybercrime te voorkomen en bestrijden. De partijen gaan onder andere specifieke kennis en expertise op het gebied van cybercrimebestrijding uitwisselen. Ook worden best practices en strategische analyses met elkaar gedeeld.
De partijen benadrukken dat persoonlijke informatie van Europeanen niet door de partijen zal worden uitgewisseld. "Deze overeenkomst is een belangrijke stap in de strijd tegen cybercriminelen die steeds vaardiger worden en daarnaast steeds meer tijd, geld en mensen investeren in gerichte cyberaanvallen", zegt Rob Wainwright, directeur van Europol. Wainwright stelt dat cybercrime de wereldwijde economie jaarlijks naar schatting 400 miljard dollar kost. De aanpak hiervan is dan ook van belang en kan veel geld besparen.
Meer over
Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call
ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt
SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response
SentinelOne, een leider op het gebied van AI-security, en Smarttech247, wereldwijd leverancier van cybersecurity-oplossingen, gaan samenwerken
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024
Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.