Europol: 'Levendige handel in 'Cybercrime-as-a-Service'

ec3-logo

Cybercriminelen richten zich steeds vaker op de ontwikkeling van cybercrimetools voor andere cybercriminelen. In software om cyberaanvallen te kunnen opzetten is dan ook een levendige handel ontstaan. De software is doorgaans beschikbaar via een 'Crime-as-a-Service' businessmodel. Ook maken cybercriminelen steeds vaker gebruik van het 'deep web'.

Hiervoor waarschuwt Europol in het nieuwe rapport 'Internet Organised Crime Threat Assessment 2014'. Cybercriminelen zouden steeds vaker het deep web gebruiken om activiteiten verborgen te houden. Zo wordt op dit 'verborgen' gedeelte van het internet gehandeld in illegale goederen zoals gestolen persoonlijke gegevens, creditcardgegevens of nagemaakte identiteitsbestanden. Ook zijn allerlei illegale zaken te koop als wapens, drugs en kinderporno. Het deep web kan volgens Europol worden gezien als de drijvende kracht achter de evolutie van cybercrime.

Legitieme diensten

Ook zetten cybercriminelen in toenemende mate legitieme diensten in voor illegale doeleinden. Denk hierbij aan anonimiseringstools als het Tor Project, encryptiesoftware en virtuele betaalmiddelen zoals Bitcoins.

De aanpak van cybercriminelen is niet eenvoudig. Europol stelt dat cybercriminelen vooral opereren vanaf locaties buiten de Europese Unie. Dit maakt het dan ook lastig de criminelen na opsporing daadwerkelijk te vervolgen. Ook de onvoldoende beschikbare juridische middelen en de minimale capaciteit om cybercrime aan te pakken in dit soort landen staat de aanpak van cybercrime in de weg.

European Cybercrime Centre

Europol benadrukt in het rapport de rol die Europol's European Cybercrime Centre (EC3) kan spelen in de aanpak van cybercrime. EC3 kan een platform vormen voor de uitwisseling van zowel informatie als inlichtingen en als bron van voor zowel technische als tactische expertise. EC3 kan daarnaast de ondersteuning en coördinatie leveren die nodig is voor een gezamenlijke onderzoek naar cybercrime waarin meerdere landen betrokken zijn.

Lees ook
Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.