Europol: 'Ransomware is een miljoenenbusiness'

Het in gijzeling nemen van data van zowel bedrijven als consumenten en eisen van losgeld is een miljoenenbusiness. Tienduizenden slachtoffers van ransomware hebben inmiddels losgeld betaald.

Dit stelt Europol, dat in samenwerking met het Nederlandse Nationale High Tech Crime Unit (NHTCU) ransomware heeft onderzocht. De opsporingsinstanties stellen dat het zeer lastig is exact vast te stellen hoeveel slachtoffers ransomware inmiddels heeft gemaakt. Europol en het NHTCU schatten dat miljoenen computers wereldwijd met ransomware zijn besmet.

Losgeld betalen

Enkele tienduizenden slachtoffers zouden daadwerkelijk tot betaling van het losgeld zijn overgegaan. In verhouding met het aantal besmetting is dit dus slechts een kleine groep. Desondanks leveren deze betalingen cybercriminelen miljoenen op.

De opsporingsinstanties waarschuwen voor de eenvoud waarmee cybercriminelen tegenwoordig een aanval met ransomware kunnen opzetten. Zo zijn er kant-en-klare pakketen beschikbaar waarmee hackers direct aan de slag kunnen met ransomware. Deze pakketten worden ook wel 'ransomware kits' genoemd. Ondergrondse fora zouden cybercriminelen daarnaast voorzien van de broncode van malware, een infrastructuur om de malware te verspreiden en zelfs diensten om het geld dat met ransomware wordt verdiend te witwassen.

Nieuwe doelwitten

Europol en het NHTCU verwachten dat ransomware de gemoederen ook de komende tijd  flink zal bezighouden. De instanties verwachten dat cybercriminelen die met ransomware werken op zoek gaan naar nieuwe doelwitten en zich hierbij vooral zullen richten op zowel andere besturingssystemen als apparaten.

Lees ook
ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp kondigen vandaag met trots samenwerking aan. De samenwerking richt zich op het beschermen van vooruitgang en het bevorderen van duurzaamheid.

Nieuws over Kaspersky

Nieuws over Kaspersky

Vorige week hebben twee berichten over Kaspersky de internationale pers gehaald. De Amerikaanse overheid heeft twee sanctiebesluiten genomen. Met de eerste wordt de toegang tot de Amerikaanse markt verboden. Het tweede besluit is gericht tegen de directie van het bedrijf.

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler, leider op het gebied van cloudbeveiliging, gaat samenwerken met NVIDIA om de ontwikkeling rond AI-gedreven copilot-technologieën te versnellen. Zscaler gebruikt de AI-technologieën van NVIDIA