Europol waarschuwt voor dodelijke hacks van pacemakers en insulinepompen

zorg

Europol waarschuwt voor de gevaren van de koppeling van elektrische en elektronische apparaten met het internet. Deze apparaten kunnen dankzij deze verbinding worden gehackt. Zeker in de zorg kan dit tot enorme risico's leiden. Zo kunnen cybercriminelen pacemakers of insulinepompen ontregelen. Europol spreekt dan ook over moorden die online gepleegd kunnen worden.

De Europese opsporingsinstanties doet zijn uitspraken in het rapport 'The Internet Organised Threat Assessment (iOCTA). Europol waarschuwt in het rapport voor een nieuw vorm van afpersing, waarbij cybercriminelen apparaten hacken en losgeld eisen. Deze vorm van cybercrime is vooral bekend van ransomware, waarbij persoonlijke data van gebruikers wordt versleuteld en losgeld wordt geëist. Europol waarschuwt dat cybercriminelen echter ook apparatuur in de zorg kan hacken om zorginstellingen af te persen.

Richtlijnen

Europol is overigens niet de enige partij die waarschuwt voor het gevaar dat hackers kunnen opleveren in de zorg. De Amerikaanse Federal Food and Drug Association publiceerde gisteren richtlijnen die de gezondheidszorg moeten helpen apparatuur veilig te houden. Gezondheidsinstellingen zouden onder andere IT-systemen en medische apparatuur met regelmaat moeten controleren op kwetsbaarheden of zwakke plekken.

Het rapport 'The Internet Organised Threat Assessment is hier te downloaden.

Lees ook
Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.