Europol waarschuwt voor dodelijke hacks van pacemakers en insulinepompen

zorg

Europol waarschuwt voor de gevaren van de koppeling van elektrische en elektronische apparaten met het internet. Deze apparaten kunnen dankzij deze verbinding worden gehackt. Zeker in de zorg kan dit tot enorme risico's leiden. Zo kunnen cybercriminelen pacemakers of insulinepompen ontregelen. Europol spreekt dan ook over moorden die online gepleegd kunnen worden.

De Europese opsporingsinstanties doet zijn uitspraken in het rapport 'The Internet Organised Threat Assessment (iOCTA). Europol waarschuwt in het rapport voor een nieuw vorm van afpersing, waarbij cybercriminelen apparaten hacken en losgeld eisen. Deze vorm van cybercrime is vooral bekend van ransomware, waarbij persoonlijke data van gebruikers wordt versleuteld en losgeld wordt geëist. Europol waarschuwt dat cybercriminelen echter ook apparatuur in de zorg kan hacken om zorginstellingen af te persen.

Richtlijnen

Europol is overigens niet de enige partij die waarschuwt voor het gevaar dat hackers kunnen opleveren in de zorg. De Amerikaanse Federal Food and Drug Association publiceerde gisteren richtlijnen die de gezondheidszorg moeten helpen apparatuur veilig te houden. Gezondheidsinstellingen zouden onder andere IT-systemen en medische apparatuur met regelmaat moeten controleren op kwetsbaarheden of zwakke plekken.

Het rapport 'The Internet Organised Threat Assessment is hier te downloaden.

Lees ook
ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp bundelen krachten

ESET Nederland en Diergaarde Blijdorp kondigen vandaag met trots samenwerking aan. De samenwerking richt zich op het beschermen van vooruitgang en het bevorderen van duurzaamheid.

Nieuws over Kaspersky

Nieuws over Kaspersky

Vorige week hebben twee berichten over Kaspersky de internationale pers gehaald. De Amerikaanse overheid heeft twee sanctiebesluiten genomen. Met de eerste wordt de toegang tot de Amerikaanse markt verboden. Het tweede besluit is gericht tegen de directie van het bedrijf.

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler, leider op het gebied van cloudbeveiliging, gaat samenwerken met NVIDIA om de ontwikkeling rond AI-gedreven copilot-technologieën te versnellen. Zscaler gebruikt de AI-technologieën van NVIDIA