FBI waarschuwt het bedrijfsleven voor insider threats

data

Insider threats, dreigingen van binnenuit, zijn een grote bedreigingen voor het bedrijfsleven. De FBI waarschuwt samen met het Amerikaanse Department of Homeland Security voor het gevaar dat ontevreden en ontslagen medewerkers kunnen opleveren voor bedrijven. Deze medewerkers hebben toegang tot allerlei gevoelige informatie en kunnen hier als wraak mee aan de haal gaan.

Het begrip 'insiders' wordt door de Amerikaanse opsporingsdienst gedefinieerd als een werknemers, voormalig werknemer, onderaannemer of zakelijke partner die toegang heeft tot bedrijfsnetwerken of bedrijfsdata en hier misbruik van wilt maken. De FBI waarschuwt dat het aantal gevallen waarbij dit soort partijen betrokken zijn bij datadiefstal is gestegen.

Klantgegevens en bedrijfsinformatie

De werknemers stelen klantgegevens of bedrijfsinformatie, die zij vervolgens bij hun nieuwe werkgever of een eigen bedrijf gebruiken. Deze insiders kunnen bedrijven dan ook veel schade opleveren. De meeste diefstallen vinden plaats via cloudopslagdiensten zoals Dropbox. Ook gebruiken medewerkers regelmatig hun persoonlijke e-mailaccount om data achterover te drukken.

Het digitale account van medewerkers die ontslagen worden wordt doorgaans uiteraard geblokkeerd door de voormalig werkgever. Dit betekent echter niet dat ontslagen werknemers in geen enkel geval meer toegang hebben tot het bedrijfsnetwerk. Boze werknemers zouden vaak zonder toestemming gebruik maken van remote desktopsoftware om ook na hun ontslag toegang te hebben tot het bedrijfsnetwerk. Deze software wordt doorgaans geïnstalleerd voor de werknemer het bedrijf heeft verlaten.

'IT-beheerders moeten alert zijn'

De FBI adviseert bedrijven voorzichtig om te springen met de accounts van voormalig medewerkers. IT-beheerders zouden regelmatig deze accounts moeten nalopen op onregelmatigheden en alle accounts die niet langer worden gebruikt direct moeten verwijderen. Ook zouden IT-beheerders kritisch moeten kijken naar de toegang die medewerkers hebben tot cloud-gebaseerde opslagdiensten als Dropbox. Indien IT-personeel wordt ontslagen zouden extra maatregelen moeten worden genomen, zoals het wijzigen van wachtwoorden voor servers en netwerken. IT-professionals beschikken doorgaans immers over meer technische kennis dan andere medewerkers en hebben dus ook meer mogelijkheden deze kennis te misbruiken.

Meer over
Lees ook
Proofpoint 2023 Voice of the CISO-rapport: Personeelsverloop verergert dataverlies

Proofpoint 2023 Voice of the CISO-rapport: Personeelsverloop verergert dataverlies

Proofpoint, een toonaangevend cybersecurity- en compliance-bedrijf, publiceert zijn jaarlijkse Voice of the CISO-rapport, waarin de belangrijkste uitdagingen, verwachtingen en prioriteiten van Chief Information Security Officers (CISO's) zijn onderzocht. 58% van de Nederlandse CISO's verwacht in de komende 12 maanden een cyberaanval op hun bedrijf.

Kwart organisaties die de publieke cloud gebruiken heeft te maken gehad met datadiefstal

Een kwart van de organisaties die gebruikmaken van de publieke cloud heeft te maken gehad met datadiefstal. Dit is een van de opvallende uitkomsten van het nieuwe McAfee-rapport ‘Navigating a Cloudy Sky: Practical Guidance and the State of Cloud Security’ dat tijdens RSA Conference USA is gepresenteerd. Het rapport geeft een overzicht van de actuele stand van zaken rond cloud gebruik, de belangrijkste zorgen rond private en publieke clouddiensten, de security-implicaties van de cloud en de toename van ‘shadow IT’. Gebrek aan inzicht is een van de grootste uitdagingen bij een transitie naar de1

FBI arresteert Chinese man die in verband wordt gebracht met grootschalige overheidshack

FBI arresteert Chinese man die in verband wordt gebracht met grootschalige overheidshack

Een Chinese man is gearresteerd voor de verkoop van malware die werd gebruikt om in 2015 data te stelen van IT-systemen van de Amerikaanse Office of Personnel Management. Door de datadiefstal kwamen gegevens van miljoenen Amerikanen op straat te liggen. Dit bevestigen bronnen binnen de Amerikaanse overheid aan CNN. Een woordvoerder van de FBI bev1