Gartner: 'Wereldwijde markt voor beveiligingssoftware groeide met 4,9% in 2013'

sleutels-beveiliging-security

De wereldwijde markt voor beveiligingssoftware heeft afgelopen jaar een omzet van 19,9 miljard dollar gerealiseerd. Dit is 4,9% meer dan in 2012, toen de markt nog leveranciers van beveiligingssoftware wereldwijd nog een omzet van 19 miljard dollar wisten te behalen. De groei was echter lager dan verwacht. Met name de markten in Noord-Amerika, West-Europa en Azië/Australië presteerde minder goed dan verwacht met een groei van 4,1%. Desondanks waren de markten goed voor 83% van de omzet in de markt voor beveiligingssoftware.

Dit meldt Gartner. Het onderzoeksbureau wijt de lagere groei aan verzadiging van verschillende subsegmenten van de markt en een mindere groei bij twee van de vijf grootste softwareleveranciers. "De markt maakte een langzamere, maar nog steeds gezonde groei door in 2013. Deze licht gedaalde groei wordt deels veroorzaakt door de toegenomen verzadiging van de subsegmenten endpoint security (met name consumentgerichte endpoint security) en security email gateways (SEG) die in 2013 goed waren voor 25% van de volledige markt voor beveiligingssoftware", zegt Ruggero Contu, onderzoeksdirecteur bij Gartner.

Traditionele beveiligingsmethodes vertonen gaten

"De democratisering van beveiligingsdreigingen is de grotere trend die in 2013 aan het licht is gekomen. Deze wordt aangedreven door de brede beschikbaarheid van malafide software en infrastructuren (via de ondergrondse economie) die kan worden ingezet om geavanceerde gerichte cyberaanvallen op te zetten. Deze alomtegenwoordigheid van beveiligingsdreigingen heeft organisaties doen realiseren dat traditionele beveiligingsmethodes gaten vertonen. Bedrijven denken daarom anders over beveiliging en investeren meer in beveiligingstechnologie", aldus Contu.

De business is hierdoor steeds meer betrokken bij de aanschaf van beveiligingsoplossingen. "De betrokkenheid van de business bij beveiligingsaankopen heeft zowel een positief als negatief effect gehad op de omzet van softwareleveranciers. Ieder bedrijf wordt een technologiebedrijf, waardoor meer bedrijven van een brede reeks datapunten proberen in te zetten om hun concurrentievermogen te vergroten. Deze behoefte om digitaler te worden zorgt voor nieuwe uitdagingen rond de beveiliging van deze data om datalekken te voorkomen en bescherming te bieden tegen geavanceerde gerichte cyberaanvallen", licht de onderzoeksdirecteur toe.

Grootste softwareleveranciers

Als we kijken naar de vijf grootste softwareleveranciers wordt de lijst net als in 2012 aangevoerd door Symantec, dat op afstand wordt gevolgd door McAfee. IBM verdrijft dit jaar Trend Micro van de derde plaats, dat naar de vierde plek is gezakt. Het verschil tussen beide leveranciers is echter klein. De vier grootste leveranciers draaien gezamenlijk 39% van de totale omzet in de softwaremarkt. Gartner stelt dat het de eerste keer is dat een leverancier met een brede portfolio als IBM is doorgedrongen in de top 3. Het onderzoeksbureau doelt hiermee op een bedrijf dat zich niet uitsluitend op security-oplossingen richt.

Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet heeft samen met Manufacturers Alliance een onderzoek uitgevoerd naar beveiligingsrisico’s bij productiebedrijven. Daarbij werd onder andere gevraagd naar beveiligingsincidenten, de stand van zaken rond de samenwerking tussen IT-teams en operationele technologie (OT)-teams en audits op OT-beveiliging. Uit het onderzoek bleek onder andere d1