Gegevens van 174.000 Nederlandse buitgemaakt bij datadiefstal Uber

hacker-2300772_960_720-pixabay-hypnoart

Naar schatting zijn 174.000 passagiers en chauffeurs van Uber getroffen door het datalek in oktober 2016. Eerder werd al bekend dat bij het lek gegevens van 57 miljoen Uber accounts wereldwijd zijn buitgemaakt.

Het lek vond in oktober 2016 plaats, maar werd pas in november 2017 door het bedrijf naar buiten gebracht. Europese privacyautoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de cyberinbraak en datadiefstal. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens heeft de leiding over dit onderzoek. Daarnaast is Uber in de Amerikaanse staat Washington aangeklaagd, ondermeer wegens het schenden van een wet die bedrijven onder verplicht datalekken binnen 45 dagen te melden.

Namen, e-mailadressen en telefoonnummers

Bij het datalek zijn namen, e-mailadressen en mobiele telefoonnummers zijn buitgemaakt. Uber benadrukt dat er geen betaalgegevens zijn gestolen. Ook zegt het bedrijf geen bewijs te hebben dat er misbruik of fraude is gepleegd met behulp van de gestolen informatie.

Eerder werd al bekend dat Uber de aanvaller heeft betaald om de hack stil te houden. Hiervoor zou de aanvaller een bedrag van 100.000 dollar hebben ontvangen. Reuters meldde onlangs dat deze betaling is gedaan via het bug bounty programma van HackerOne. Onderzoek van Reuters wijst uit dat de aanvaller vermoedelijk een man van 20 is uit de Amerikaanse staat Florida.

Lees ook
Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet voegt een nieuwe oplossing toe aan zijn aanbod van ruim 40 door AI ondersteunde security-producten. Het gaat om Fortinet Advisor, een generative AI (GenAI) assistant. Fortinet Advisor maakt momenteel deel uit van FortiSIEM, de security information & event management (SIEM)-oplossing van Fortinet, en FortiSOAR, zijn security orchestration,1