Gegevens van 2.385 patiënten van AMC toegankelijk via internet

zorg

Gegevens van 2.385 patiënten van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam zijn toegankelijk geweest via internet door een beveiligingslek. Het lek is inmiddels gedicht.

Het probleem is ontdekt door beveiligingsonderzoeker Nelson Berg, meldt NU.nl. Het lek zat in het afsprakensysteem van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Berg stelt gegevens van patiënten niet te hebben ingezien en direct aan te bel te hebben getrokken bij het AMC nadat hij het beveiligingsprobleem ontdekte.

Gevoelige gegevens

De afsprakensite van het AMC werd beheerd door een apart bedrijf. De database van deze site bevat namen, post- en e-mailadressen, burgerservicenummers, verzekeringsgegevens en contactgegevens van zowel huis- als tandartsen. Daarnaast was ook de reden waarom mensen een afspraak maakten in het AMC opgenomen in het systeem.

“Dit had nooit mogen gebeuren. Dit vindt het AMC zeer vervelend en we hebben de patiënten hier onze oprechte excuses voor aangeboden. De betreffende pagina is na de melding direct geblokkeerd (offline gehaald). Er is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het probleem, en het AMC heeft melding gemaakt van dit incident bij de Autoriteit Persoonsgegevens”, schrijft het AMC in een verklaring op haar website.

‘Medische dossiers waren niet toegankelijk’

Ook benadrukt het AMC dat medische dossiers van patiënten niet in de getroffen database staan opgeslagen. Deze zijn dan ook niet toegankelijk geweest voor onbevoegden.

Lees ook
Orange Cyberdefense: bedrijven te kwetsbaar bij Cyber Armageddon

Orange Cyberdefense: bedrijven te kwetsbaar bij Cyber Armageddon

Bedrijven zijn onvoldoende voorbereid op een grootschalige, wereldwijde cyberaanval. Een zogeheten ‘Cyber Armageddon’, waarbij veel grote organisaties tegelijkertijd getroffen worden, heeft daardoor ernstige gevolgen. Matthijs van der Wel-Ter Weel, strategisch adviseur bij Orange Cyberdefense, benadrukt het belang van goede voorbereidingen

Barracuda ontdekt half miljoen phishing berichten met QR-codes in PDF-bijlagen

Barracuda ontdekt half miljoen phishing berichten met QR-codes in PDF-bijlagen

Tussen juni en september van dit jaar hebben onderzoekers van Barracuda meer dan een half miljoen phishing-e-mails geïdentificeerd en geanalyseerd die PDF-documenten bevatten waarin QR-codes waren verwerkt. Deze PDF’s worden als bijlagen meegestuurd bij phishing-e-mails die merkimitatie en urgentie gebruiken om slachtoffers aan te zetten tot actie1

Menselijke fouten blijven de achilleshiel van cybersecurity

Menselijke fouten blijven de achilleshiel van cybersecurity

CISO's hebben te maken met verschillende uitdagingen zoals de gevolgen van de pandemie, waaronder de populariteit van het hybride werken en een recordverloop van werknemers. Ook de grotere afhankelijkheid van cloudtechnologie, een mobiel personeelsbestand en een groeiend aantal onlinevijanden die AI-technologieën gebruiken, maken het voor CISO's e1