Gegevens van miljoenen Truecaller-gebruikers toegankelijk door lek

Truecaller is een populaire app die het telefoonboek op smartphones vervangt, probeert te achterhalen wie er via een onbekend telefoonnummer belt en biedt de mogelijkheid nummers te blokkeren. In de Android-versie van de app is een ernstige kwetsbaarheid ontdekt. Via het beveiligingslek waren gegevens van gebruikers toegankelijk voor onbevoegden. De gegevens van miljoenen gebruikers zouden hierdoor toegankelijk zijn geweest.

Het lek is ontdekt door beveiligingsonderzoekers van Cheetah Mobile. De onderzoekers stellen via het IMEI-nummer van een gebruiker allerlei gegevens te kunnen opvragen. Het gaat onder andere om de naam, het geslacht, woonadres en e-mailadres van gebruikers. Daarnaast zouden aanvallers ook instellingen van gebruikers kunnen wijzigen, waaronder de lijst met geblokkeerde gebruikers.

IMEI-nummer

Het probleem is ontstaan door de koppeling van het IMEI-nummer van de mobiele telefoon van een gebruiker met diens account. Deze koppeling wordt gebruikt om gebruikers te kunnen identificeren. Wie het IMEI-nummer van een gebruiker in handen heeft kan hierdoor diens gegevens opvragen. Hoe de onderzoekers dit precies hebben gedaan laten zij in het midden, vermoedelijk op cybercriminelen niet in de kaart te spelen.

Voor alsnog is het lek alleen ontdekt in de Android versie van Truecaller. De onderzoekers van Cheetah Mobile melden tegenover Softpedia echter ook de iOS-variant van de app te onderzoeken op kwetsbaarheden. Truecaller heeft inmiddels een update uitgebracht waarmee het lek in de Android app wordt gedicht. Gebruikers worden geadviseerd deze update zo snel mogelijk te installeren. Het bedrijf stelt geen aanwijzigingen te hebben dat de kwetsbaarheid door cybercriminelen is misbruikt.

Lees ook
Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.