Gegevens van ruim 150.000 Nederlanders gestolen bij webwinkels Mapp.nl

hacker3

De gegevens van 157.000 klanten van Mapp.nl zijn gestolen. Mapp.nl is eigenaar van webwinkels als geheugen.nl, harddisk.nl, memoryman.nl en dashcamstore.nl.

Dit meldt een woordvoerder van Mapp.nl tegenover Security.nl. De hackers zouden via SQL injectie de hand hebben weten te leggen op de database met klantgegevens van het bedrijf. Zowel e-mailadressen als wachtwoorden zijn gestolen. Deze wachtwoorden zijn gehasht opgeslagen, maar er is geen salt toegepast. De kans bestaat dan ook dat de hackers deze beveiliging weten te kraken.

Spam

De cyberaanval kwam aan het licht nadat klanten van Mapp.nl aangaven spam te ontvangen op e-mailadressen die uitsluitend bij Mapp.nl zijn gebruikt. Onderzoek wees uit dat hackers inderdaad de database met klantgegevens in handen hebben weten te krijgen. De woordvoerder geeft aan dat de veiligheid van de webwinkel niet door externe partijen is gecontroleerd.

Mapp.nl heeft alle wachtwoorden van klanten gereset en adviseert ook op sites waar gebruikers hetzelfde wachtwoord gebruikte de inloggegevens te wijzigen. Getroffen klanten zijn door het bedrijf via e-mail op de hoogte gesteld. Mapp.nl heeft inmiddels maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Het bedrijf stelt over te zijn gestapt op het hashingalgoritme SHA-2 en daarnaast voortaan salt toe te passen.

Lees ook
'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt

WatchGuard breidt mogelijkheden voor identiteitsbescherming uit met AuthPoint Total Identity Security-bundel

WatchGuard breidt mogelijkheden voor identiteitsbescherming uit met AuthPoint Total Identity Security-bundel

WatchGuard Technologies lanceert vandaag AuthPoint Total Identity Security. Een uitgebreide bundel die de bekroonde AuthPoint multifactorauthenticatie (MFA)-oplossing combineert met zakelijk wachtwoordbeheer en mogelijkheden om darkwebcredentials te monitoren.