Generatie Y heeft ondanks grote zorgen cybersecurity slecht op orde

internetbankieren

Generatie Y, de generatie die bestaat uit mensen tussen de 18 en 34 jaar, maken zich de meeste zorgen om cybersecurity. Tegelijkertijd neemt de groep ook de meeste risico’s waarmee zij hun digitale veiligheid in gevaar brengen.

Dit blijkt uit onderzoek van TransUnion. Bijna de helft van generatie Y (49%) stelt zich extreem tot zeer veel zorgen te maken over cybercrime. Opvallend is dat de generatie echter nauwelijks maatregelen neemt om hun digitale veiligheid te beschermen. Zo geeft 86% van de ondervraagden aan bankinformatie op hun telefoon op te slaan en logt 84% in op zijn bankaccount via een openbaar WiFi-netwerk, waarmee zij zichzelf een doelwit maken voor identiteitsdiefstal. 67% van de generatie heeft daarnaast geen wachtwoord op zijn mobiele telefoon ingesteld.

Babyboomers doen het beter

Babyboomers, de generatie die nu 55 tot 70 jaar oud is, maakt zich aanzienlijk minder zorgen over cybercrime; slechts 36% stelt zich hier ernstige zorgen over te maken. Tegelijkertijd neemt tenminste de helft van deze generatie maatregelen om hun eigen digitale veiligheid te waarborgen. Zo geeft iets meer dan de helft van de generatie aan belangrijke informatie op te slaan op mobiele apparaten, terwijl 54% inlogt op bankaccounts via openbare WiFi-netwerken.

Ook op andere gebieden zijn de verschillen tussen de beide generaties duidelijk. Zo geeft 83% van de babyboomers aan een firewall te gebruiken, ten opzichte van 63% van generatie Y. Driekwart van de babyboomers haalt belangrijke documenten eerst door een papierversnipperaar voordat deze worden weggegooid, tegenover 53% van generatie Y. 60% van de babyboomers verwijdert een harde schijf voordat een computer wordt weggegooid, ten opzichte van 44% van generatie Y.

Lees ook
'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt