Google Chrome downloadt malafide APK-bestand automatisch naar Android apparaten

android

Cybercriminelen maken actief misbruik van een kwetsbaarheid in Google Chrome om malware automatisch naar Android-apparaten te laten downloaden, zonder dat gebruikers deze download hoeven te activeren. Google Chrome waarschuwt hiervoor niet, aangezien het malafide APK-bestand is opgebroken in verschillende blokken.

Hiervoor waarschuwen onderzoekers van Kaspersky Lab. De aanval wordt gebruikt om de Svpeng Android banking Trojan te verspreiden. De cybercriminelen achter de aanval zetten volgens Kaspersky Google AdSense advertenties in om de malware te verspreiden. Dit doen zij door een malafide advertentie te creëren die JavaScript code bevat. Via deze code wordt een malafide APK-bestand automatisch gedownload.

Beveiligingsmaatregel omzeilen

Zodra een APK-bestand wordt gedownload waarschuwt Google Chrome normaal gesproken gebruikers dat dit bestand schadelijk kan zijn. De aanvallers weten deze maatregel echter te omzeilen door de malafide APK op te breken in verschillende delen, waardoor Google Chrome de APK niet als zodanig herkent.

Het malafide APK-bestand wordt overigens alleen automatisch naar Android-apparaten gedownload. Gebruikers moeten de software wel handmatig installeren voordat deze kwaad kan doen. De aanvallers lijken dan ook vooral te mikken op gebruikers die uit nieuwsgierigheid het automatisch gedownloade bestand installeren. Daarnaast merken de onderzoekers op dat in de meest recente Android-versies het installeren van apps uit onbekende bron standaard is geblokkeerd. De aanvallers richten hun pijlen dan ook op gebruikers die deze beveiligingsmaatregel handmatig hebben uitgeschakeld.

Meer over
Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.