Google Docs-gebruikers doelwit van phishingaanval

phishing

Gebruikers van Google Docs zijn doelwit van een opvallende phishingcampagne. In tegenstelling tot traditionele phishingaanvallen worden gebruikers niet doorverwezen naar een malafide website die lijkt op de legitieme versie van Google Docs, maar wordt hen gevraagd een malafide app toegang te geven tot hun Google-account.

Google meldt dat gebruikers een e-mail hebben ontvangen waarin iemand een document met hen lijkt te willen delen. Via dit document probeert te openen, wordt gebruikers gevraagd een Google-account te selecteren. Vervolgens krijgen zij de vraag voorgelegd of zij de app ‘Google Docs’ toegang willen geven tot hun Google-account. In werkelijkheid gaat het om een malafide app.

Toegang tot e-mailaccount en contactlijst

Wie deze app toegang geeft tot zijn Google-account, geeft de aanvallers toegang tot zowel zijn e-mailaccount als contactenlijst. Deze e-mailaccounts worden door de aanvallers misbruikt om de phishingmail verder te verspreiden. Nieuwe slachtoffers ontvangen de mail dus van bekende contactpersonen, wat de kans vergroot dat zij de malafide app toegang geven tot hun Google-account.

De aanvallers achter de phishingcampagne maken gebruik van de authentificatiestandaard OAuth, dat met tokens werkt. Hiermee kunnen derde partijen toegang worden gegeven tot accounts van gebruikers, zonder dat gebruikers hiervoor hun wachtwoord hoeven af te staan. De aanvallers hebben dus geen wachtwoorden in handen gekregen, maar uitsluitend tokens.

‘Wees alert op identiteitsfraude’

Google heeft inmiddels maatregelen genomen en de malafide app verwijderd. Trend Micro adviseert gebruikers desondanks handmatig te controleren of de permissies van deze app inderdaad zijn ingetrokken. Dit kan door naar https://profiles.google.com/connectedaccounts te gaan en te zoeken naar de app 'Google Docs'. Cisco adviseert gebruikers daarnaast maatregelen te nemen, aangezien de aanvallers toegang hebben verkregen tot hun volledige mailaccount. Cisco raadt gebruikers aan hun wachtwoord zo snel mogelijk te wijzigen en alert te zijn op onder andere identiteitsfraude.

Lees ook
KnowBe4-onderzoek: kennis over online veiligheid en wenselijk gedrag in Nederland is ver ondermaats

KnowBe4-onderzoek: kennis over online veiligheid en wenselijk gedrag in Nederland is ver ondermaats

Uit een nieuw rapport van KnowBe4 blijkt dat het gedrag waarmee medewerkers de online veiligheid van hun organisatie beïnvloeden sterk varieert binnen Europa. Met een score van 73 op een schaal van totaal 100 punten boekt Europa een wereldwijd gemiddelde score op deze zogenoemde ‘Security Culture-index’.

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne, een leider op het gebied van AI-security, en Smarttech247, wereldwijd leverancier van cybersecurity-oplossingen, gaan samenwerken

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

Het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie prioriteert de digitale transitie in 2024. Wat kunnen we verwachten van de toekomst? Hoe zal technologie ten dienste staan van burgers en organisaties?