Google gaat encryptie in Android L standaard activeren

encryptie

Het Android-platform biedt al ruim drie jaar de mogelijkheid opgeslagen informatie en data te versleutelen. Gebruikers moeten deze optie op dit moment echter wel zelf inschakelen. Hier komt verandering in. Google heeft bekend gemaakt de versleuteling van persoonlijke gegevens en bestanden wordt in de komende versie van Android, Android L, standaard aan te zetten.

Dit heeft een woordvoerder van Google bekend gemaakt. Google benadrukt in de verklaring dat encryptiesleutels alleen op de apparaten van gebruikers staan en dus niet worden opgeslagen op servers van Google. Door de encryptie standaard aan te zetten wil Google meer gebruikers van de extra beveiligingslaag laten profiteren.

Verklaring Google

"Android biedt al ruim drie jaar encryptie aan. De encryptiesleutels worden niet buiten het apparaat opgeslagen en kunnen hierdoor ook niet worden gedeeld met opsporingsinstanties, legt woordvoerder van Google Niki Christoff uit aan The Washington Post. "Als onderdeel van onze nieuwe Android-versie wordt encryptie standaard out-of-the-box ingeschakeld zodat gebruikers hier niet eens over na hoeven te denken."

De stap zou al maanden worden voorbereid door Google. Met de nieuwe maatregel lijkt Google in te spelen op de onrust die is ontstaan door onthullingen van Edward Snowden over cyberspionage door overheidsdiensten als de National Security Agency (NSA). Door encryptiesleutels zelf niet in handen te hebben wil Google voorkomen dat dergelijke partijen het bedrijf kunnen dwingen deze sleutels te overhandigen.

Beschikbaarheid

Android L is naar verwachting volgende maand beschikbaar voor Android-gebruikers.

Lees ook
Het dynamische duo: waarom de CIO en CISO van moderne ondernemingen moeten samenwerken

Het dynamische duo: waarom de CIO en CISO van moderne ondernemingen moeten samenwerken

Organisaties die een succesvolle strategie voor cybersecurity of databescherming willen, hebben daarvoor gedegen processen voor interne communicatie en samenwerking nodig. Met name de dynamiek tussen de CIO en CISO kan van invloed zijn op de besluitvorming voor de korte en lange termijn.

HSD Jaarverslag 2023

HSD Jaarverslag 2023

Het Security Delta (HSD) ecosysteem floreert en vierde in 2023 haar 10-jarig jubileum. Terugkijkend op afgelopen jaar, kunnen we stellen dat HSD Office weer heeft gepresteerd. Met en via partners is maatschappelijke en economische waarde gecreëerd.

SecuMailer eerste aanbieder qREMS-gecertificeerde Dienst voor Aangetekend E-mailen

SecuMailer eerste aanbieder qREMS-gecertificeerde Dienst voor Aangetekend E-mailen

Logischer is de qREMS-gecertificeerde Dienst voor aangetekend E-mailen van SecuMailer. Secumailer garandeert om te beginnen dat een bericht wordt bezorgd en onderweg niet kan worden gemanipuleerd. Daarnaast is er voor elke mail een ontvangstrapport.