Hackers gebruiken televisies en koelkasten om spam te versturen

spam

De Internet-of-Things is een ontwikkeling waar bij allerlei dagelijkse apparaten worden verbonden met internet. Ook deze apparaten worden hierdoor kwetsbaar voor cybercriminelen. Dit blijkt onder andere uit de ontdekking van een botnet dat deels is opgebouwd uit televisies en tenminste één koelkast.

Het botnet is ontdekt door beveiligingsonderzoekers van Proofpoint. De cybercriminelen achter het botnet zetten deze in om spam te versturen. De hackers zouden tussen 23 december 2013 en 6 januari 2014 een 100.000 apparaten hebben besmet met malware. Het zou gaan om 75.000 'normale' computers, 25.000 televisies en tenminste één koelkast. Het is het eerste botnet dat ook televisies en koelkasten bevat.

Spam

Deze apparaten hebben volgens de onderzoekers malafide spamberichten verzonden naar zowel bedrijven als consumenten. In totaal zou het botnet 750.000 malafide mailberichten hebben verzonden. De mails zijn verzonden in ladingen van 100.000 berichten, die drie keer per dag de deur uit gingen.

Veel televisies en koelkasten blijken erg kwetsbaar te zijn voor cyberaanvallen. Dit komt volgens Proofpoint vooral doordat eigenaren hun apparatuur niet op de juiste wijze configureren, waardoor beveiligingsgaten ontstaan. De cyberaanvallers zouden dan ook relatief weinig moeite hebben gehad de apparaten te besmetten met malware. Het Internet-of-Things is voor cybercriminelen dus een interessante ontwikkeling.

Lees ook
Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler, leider op het gebied van cloudbeveiliging, gaat samenwerken met NVIDIA om de ontwikkeling rond AI-gedreven copilot-technologieën te versnellen. Zscaler gebruikt de AI-technologieën van NVIDIA

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro, leider in cyberbeveiliging, kondigt een nieuwe datacenteroplossing aan voor organisaties en overheden die willen profiteren van de kracht van AI. De basis van de nieuwe datacenteroplossing is de integratie tussen Trend Vision One – Sovereign and Private Cloud (SPC) en NVIDIA NIM

WatchGuard: malware gericht op endpoints stijgt explosief

WatchGuard: malware gericht op endpoints stijgt explosief

Ondanks dat het totale aantal netwerkdetecties van malware in het afgelopen kwartaal bijna gehalveerd is ten opzichte van het vorige kwartaal, is het aantal detecties van malware gericht op endpoints met 82% gestegen.