Hackers kraken IT-systemen Dexia bank en sluizen geld weg
Hackers blijken erin te zijn geslaagd de IT-systemen van de Belgische Dexia bank binnen te dringen. Dit stelde hen in staat frauduleuze transacties uit te voeren, waardoor Dexia 1,2 miljoen euro schade liep. De hack bleef ruim een jaar onopgemerkt.
Door de systemen te kraken kregen de hackers inzicht in allerlei gevoelige informatie, waaronder gegevens over betaalkaarten van Dexia-klanten. Via deze kaarten konden de cybercriminelen frauduleuze transacties uitvoeren. De hackers liepen uiteindelijk tegen de lamp toen een verdachte transactie van 30.000 euro werd opgemerkt door Dexia. Het geld werd overgemaakt naar een bank in Riga, Letland.
Hack bleef onopgemerkt
De diefstal zou in februari 2009 zijn uitgevoerd door een Oekraïense groep hackers. Deze hackers zouden toegang tot de systemen van Dexia hebben gekocht van een groep Russische hackers, die het netwerk al in februari 2008 kraakte. De hack bleef dus een jaar onopgemerkt. Als reactie op de fraudeleuze transacties van de criminelen blokkeerde Dexia in totaal 45.000 betaalkaarten van klanten. Het bedrijf liep in totaal 1,2 miljoen euro schade.
Het Belgische federale parket heeft inmiddels meerdere Oekraïense verdachten en ook twee Russische verdachten op het oog. "We gaan verschillende Oekraïense verdachten en minstens een tweetal Russen voor de raadkamer dagvaarden om hen te laten doorverwijzen naar de correctionele rechtbank. We kijken nog na of we ook de Letse bank kunnen vervolgen", zegt parketwoordvoerster Lieve Pellens tegen De Morgen.
Veroordeling bij verstek
Het federaal parket heeft weinig hoop dat de verdachten ook daadwerkelijk zullen komen opdagen voor hun proces. "Maar als ze bij verstek worden veroordeeld, kunnen ze opgepakt worden zodra ze aan een grenscontrole opduiken", gaat de parketwoordvoerster verder. "Als we die Letse bank dagvaarden, vermoeden we wel dat daarvoor een advocaat zal verschijnen."
Meer over
Lees ook
Proofpoint sluit zich aan bij Wiz Integration Network (WIN) voor sterkere Cloud Data Security
Proofpoint, Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid van een integratie tussen zijn Data Security Posture Management (DSPM)-oplossing en Wiz, een leider in cloudsecurity. Proofpoint DSPM en Wiz’s Cloud Native Application Protection Platform vullen elkaar naadloos aan.
Genetec voegt functionaliteiten toe aan Security Center SaaS
Genetec Inc. voegt functionaliteiten toe aan Security Center SaaS. Security Center SaaS unificeert camerabewaking, toegangsbeheer, forensische onderzoekstools, intrusion bewaking, automatisering en andere geavanceerde mogelijkheden binnen één oplossing.
Genetec breidt Genetec Cloudrunner uit met nieuwe mapping tools die onderzoeksprocessen versnellen
Genetec Inc.heeft geavanceerde kaart functionaliteit toegevoegd aan zijn voertuiggerichte onderzoekssysteem Genetec Cloudrunner™. De nieuwe functies zijn Report Map en Device Map. Deze bieden securityteams en opsporingsambtenaren de mogelijkheid om gegevens van systemen voor automatische nummerplaatherkenning te visualiseren in een intuïtieve kaa1