Hackers kunnen Chrome-gebruikers afluisteren via de ingebouwde microfoon

afluisteren

Cybercriminelen kunnen gebruikers van de webbrowser Google Chrome afluisteren. Het afluisteren vindt plaats via een verborgen pop-up venster, dat niet zichtbaar is voor gebruikers.

Het probleem is ontdekt door de ontwikkelaar Tal Ater, die stelt dat bug in september aan Google te hebben gerapporteerd. Google heeft tot nu toe echter geen fix uitgebracht om het gat te dichten, waardoor Ater zich gedwongen voelt details over het lek via zijn blog naar buiten te brengen.

Toestemming

Hackers kunnen overigens niet zo maar de microfoon van gebruikers afluisteren. Zij moeten gebruikers eerst overtuigen toestemming te geven de microfoon van de computer aan te zetten. Zodra de gebruiker dit heeft gedaan is de cyberaanval lastig af te slaan. Zodra het slachtoffer de website in kwestie namelijk verlaat wordt een pop-under geopend. Deze pop-under is alleen op de achtergrond zichtbaar, waardoor deze niet snel zal worden opgemerkt.

Google werkt overigens wel aan een oplossing voor het probleem. Ater schrijft dat technici van Google al na twee weken lieten weten een oplossing te hebben gevonden. Deze oplossing is echter nooit verspreidt naar Chrome-gebruikers. Ater besloot daarom opnieuw contact op te nemen en te vragen waarom de update niet is gelanceerd. Google stelt de juiste maatregelen nog te onderzoeken. Het gat is tegelijkertijd echter nog steeds aanwezig in Chrome.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1