‘Hackers richten zich in 2015 op gerichte cyberaanvallen op banken’

pinautomaat-eu

Cybercriminelen krijgen steeds meer zelfvertrouwen. Voorheen vielen zij gebruikers van bankdiensten aan omdat deze als de zwakke schakel werden gezien in de beveiligingsketen. Deskundigen van Kaspersky Lab verwachten echter dat vanaf volgend jaar hoger wordt ingezet, met gerichte cyberaanvallen op de banken zelf. Het bedrijf verwacht nieuwe malware te zullen zien waarmee cash direct uit geldautomaten kan worden gestolen. Naast financiële cybercriminaliteit kenmerkt 2015 zich waarschijnlijk verder met nog meer privacyproblemen, plus beveiligingszorgen over Apple-apparaten en de angst dat cybercriminelen via aangesloten apparaten zoals netwerkprinters bedrijfsnetwerken binnendringen.

Kaspersky Lab verwacht in 2015 de volgende ontwikkelingen te zullen zien:

  • Aanvallen op virtuele betalingssystemen, mogelijk inclusief uitbreiding naar het nieuwe Apple Pay
  • Aanvallen op geldautomaten.
  • Malware-incidenten waarbij de beveiliging van banken wordt doorbroken met behulp van gerichte cyberaanvallen.
  • Meer internetlekken: gevaarlijke kwetsbaarheden die in oude code opduiken en de internetinfrastructuur blootstellen aan dreigende aanvallen.
  • Aanvallen tegen netwerkprinters en andere aangesloten apparaten die een geavanceerde aanvaller helpen om het bedrijfsnetwerk te verkennen en om onontdekt te blijven.
  • Voor OSX ontworpen kwaadaardige software die via torrents en illegale softwarepakketten wordt verspreid.
  • Een verschuiving waarbij grotere, in het oog springende cyberdreigingsactors zich afsplitsen in kleinere, onafhankelijk van elkaar opererende eenheden. Dit zal op zijn beurt leiden tot een bredere aanvalsbasis met meer verschillende aanvallen uit meer bronnen.

Gerichte aanvallen op banken

Tijdens een recent onderzoek ontdekten deskundigen van Kaspersky Lab een aanval waarbij de computer van een accountant was gecompromitteerd en gebruikt om een overboeking te starten bij een financiële instelling. Dit vertegenwoordigt de opkomst van een nieuwe trend: gerichte aanvallen direct tegen banken. Aanvallers die weten binnen te dringen in het netwerk van een bank kunnen genoeg informatie oogsten om op verschillende manieren geld van de bank te stelen:

  • Geldautomaten op afstand opdracht geven om geld uit te keren.
  • Het uitvoeren van SWIFT-overboekingen vanuit verschillende klantenaccounts.
  • Het manipuleren van online banksystemen om op de achtergrond overboekingen uit te voeren.

Aanvallen op geldautomaten

Aanvallen op geldautomaten (ATM's) namen dit jaar explosief, met diverse openbare incidenten en wetshandhavingsinstanties die wereldwijd snel moesten reageren op deze crisis. Aangezien de meeste van deze systemen onder Windows XP draaien en ook last hebben van zwakke fysieke beveiliging, zijn ze standaard ongelooflijk kwetsbaar.

"In 2015 verwachten we een verdere evolutie in deze ATM-aanvallen, via het gebruik van gerichte kwaadaardige technieken om toegang te krijgen tot het "brein" van geldautomaten. De volgende fase zal eruit bestaan dat aanvallers binnendringen in de netwerken van banken en het resulterende toegangsniveau gebruiken om geldautomaten in real-time te manipuleren", voorspelt Alexander Gostev, Chief Security Expert van Kaspersky Lab's Global Research and Analysis Team.

Betalingssystemen

Kaspersky Lab's Global Research and Analysis Team verwacht dat criminelen elke gelegenheid zullen aangrijpen om misbruik te maken van betalingssystemen. Deze angst is mogelijk uit te breiden naar het nieuwe Apple Pay, dat NFC (Near Field Communications) gebruikt om draadloze consumententransacties te verwerken. Kaspersky verwacht een opkomst van meldingen over kwetsbaarheden in Apple Pay, virtuele portemonnees en andere virtuele betalingssystemen.

"Het enthousiasme over het nieuwe Apple Pay zal de acceptatie ervan enorm doen toenemen, wat onvermijdelijk talloze cybercriminelen zal aantrekken die van deze transacties willen profiteren. Apple's ontwerp biedt een grotere focus op beveiliging (bijvoorbeeld in de vorm van gevirtualiseerde transactiegegevens), maar we zijn erg benieuwd hoe hackers de kenmerken van deze implementatie toch zullen weten te misbruiken", voegt Gostev hieraan toe.

Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.