Hackers stelen 35 auto’s per dag
Per dag worden ongeveer 35 auto’s in Nederland gestolen door deze te hacken. In 2014 zorgden autodiefstal door hacken voor 98 miljoen euro schade. Om mensen bewuster te maken van de risico’s is op 18 november de campagne ‘Laat je auto niet hacken’ van start gegaan. Misdaadjournalist John van den Heuvel is het gezicht van de campagne.
Vooral professionele bendes zitten achter het hacken van auto’s. De bendes trekken met hightech-apparatuur door het land en richten zich vooral op jonge auto’s tot drie jaar oud. In veel gevallen weten de dieven via de buitenkant contact gemaakt met het besturingssysteem van de auto. Hierdoor kunnen de dieven de ingebouwde startonderbreker uitschakelen en de auto meenemen. In veel gevallen weten de autodieven auto’s de beveiliging van auto's kort na de marktintroductie al te kraken, zodat ook nieuwe modellen gehackt kunnen worden.
De campagne ‘Laat je auto niet hacken’ is bedoeld om mensen bewust te maken van het fenomeen en hen te wijzen op maatregelen die zij kunnen nemen om diefstal van hun auto tegen te gaan. Onder andere met een gekeurd veiligheidssysteem kan de kans dat dieven een voertuig succesvol weten te stelen worden teruggedrongen.
Meer over
Lees ook
Orange Cyberdefense: “Verzwakking van LockBit en Everest geen reden om te juichen”
Het lijkt een overwinning: de gevreesde Cyber Extortion-groepen (CyX) LockBit en Everest zijn gehackt. Bij LockBit werd een interne database gelekt met gevoelige gegevens, waaronder chatlogs en wachtwoorden. Hoewel dit nieuws op het eerste gezicht opluchting kan geven, waarschuwt Jort Kollerie van Orange Cyberdefense
Proofpoint: door overheid gesponsorde actoren gebruiken ClickFix
Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint delen nieuwe inzichten rondom social engineeringstecniek ClickFix. Uit de laatste bevindingen blijkt dat de overheid actoren sponsort bij het inzetten van deze aanvalsmethode
Een miljoen Phishing-as-a-Service-aanvallen in twee maanden benadrukken een dreiging die zich snel ontwikkelt
Een nieuw rapport over de tools en technieken die bij deze aanvallen worden gebruikt laat zien dat PhaaS-platforms zich snel ontwikkelen, gevaarlijker en beter worden in het ontwijken van detectie. Veel aanvallen zijn gericht op gebruikers van populaire cloud platforms zoals Microsoft 365.