Hackers zoeken gebruikers die dezelfde inloggegevens gebruiken bij meerdere online diensten

password-1433221-m

Veel gebruikers kiezen ervoor op internet één wachtwoord te gebruiken voor het beveiligen van meerdere online diensten. Indien cybercriminelen één account weten te kraken kunnen zij hierdoor direct toegang krijgen tot meerdere accounts. Onderzoeksbureau Gartner waarschuwt voor het gevaar dat dit oplevert.

Avivah Litan, onderzoeker bij Gartner, waarschuwt dat hackers steeds meer investeren in het opsporen van accounts waarbij met gestolen inloggegevens kan worden ingelogd. Dit proces verloopt geheel automatisch met tools die bij een groot aantal online diensten proberen in te loggen met gestolen inloggegevens. Hackers hoeven dus alleen maar achterover te leunen en af te wachten tot welke accounts zij toegang hebben.

Accounts die direct iets opleveren

De focus van de cybercriminelen ligt volgens Litan op accounts die direct iets kunnen opleveren. Denk hierbij aan accounts waarop digitale valuta aanwezig is, zoals een account bij een gamenetwerk als Steam of digitale portemonnees voor bijvoorbeeld bitcoins. Daarnaast zijn cybercriminelen ook geïnteresseerd in accounts waarmee zij digitale content kunnen stelen of loyaliteitsprogramma’s van winkels.

De aanvallers gaan slim te werk en realiseren zich dat het opvalt als zij een groot aantal keer achter elkaar zonder succes proberen in te loggen bij een online dienst. De cybercriminelen zetten daarom een botnet in dat per dienst slechts enkele keren per uur probeert in te loggen. Dit proces wordt lange tijd, soms wekenlang, herhaald om zonder op te vallen inloggegevens te kunnen controleren.

Botnet is moeilijk aan te pakken

Het gebruik van een botnet maakt de aanpak van dergelijke cyberaanval tegelijkertijd moeilijk. Een botnet bestaat uit duizenden verschillende machines, die nagenoeg allemaal een eigen internetverbinding tot hun beschikking hebben. Bijna alle machines zijn hierdoor voorzien van een eigen IP-adres. Het blokkeren van een IP-adres door een online dienst haalt dus niets uit en kan niet voorkomen dat het botnet blijft proberen in te loggen met gestolen inloggegevens.

Lees ook
Het dynamische duo: waarom de CIO en CISO van moderne ondernemingen moeten samenwerken

Het dynamische duo: waarom de CIO en CISO van moderne ondernemingen moeten samenwerken

Organisaties die een succesvolle strategie voor cybersecurity of databescherming willen, hebben daarvoor gedegen processen voor interne communicatie en samenwerking nodig. Met name de dynamiek tussen de CIO en CISO kan van invloed zijn op de besluitvorming voor de korte en lange termijn.

HSD Jaarverslag 2023

HSD Jaarverslag 2023

Het Security Delta (HSD) ecosysteem floreert en vierde in 2023 haar 10-jarig jubileum. Terugkijkend op afgelopen jaar, kunnen we stellen dat HSD Office weer heeft gepresteerd. Met en via partners is maatschappelijke en economische waarde gecreëerd.

SecuMailer eerste aanbieder qREMS-gecertificeerde Dienst voor Aangetekend E-mailen

SecuMailer eerste aanbieder qREMS-gecertificeerde Dienst voor Aangetekend E-mailen

Logischer is de qREMS-gecertificeerde Dienst voor aangetekend E-mailen van SecuMailer. Secumailer garandeert om te beginnen dat een bericht wordt bezorgd en onderweg niet kan worden gemanipuleerd. Daarnaast is er voor elke mail een ontvangstrapport.