‘Helft van ondernemers wijzigt belangrijke wachtwoorden nooit’

password-1433221-m

Eén op de acht ondernemers in het mkb is de afgelopen 12 maanden slachtoffer geweest van bedrijfscriminaliteit. Diefstal en inbraak komen het vaakst voor in het mkb, terwijl ook cybercrime een probleem is. De helft van de ondernemers blijkt echter nooit de belangrijkste wachtwoorden te wijzigen. Eén op de vijf wijzigt het wachtwoord ongeveer eens per half jaar en 17% ieder kwartaal.

Dit blijkt uit onderzoek van ING. De meest getroffen maatregelen tegen bedrijfscriminaliteit zijn het beveiligen van het computernetwerk, het maken van back-ups en het installeren van een alarm. Slechts een kwart van de ondernemers is verzekerd tegen bedrijfscriminaliteit. De helft van de ondervraagde ondernemers wijzigt zijn belangrijkste wachtwoorden nooit.

Cybercrime leidt bij driekwart van de getroffen ondernemers tot maximaal 1.000 euro. Dit is gelijk aan de gemiddelde totale materiële schade als gevolg van bedrijfscriminaliteit. Bij een kwart loopt deze schade op tot 5.000 euro. Indien de criminele handeling door een werknemer is gepleegd wordt deze in de helft van de gevallen ontslagen, terwijl 15% wegkomt met een waarschuwing.

Lees ook
Grootschalige ontmanteling van botnets

Grootschalige ontmanteling van botnets

Politiediensten, Eurojust en Europol kondigden Operation Endgame aan. Dit is een grootschalige poging om de infrastructuur van malware en botnets te verstoren en de betrokken personen te identificeren. In een persbericht noemde Europol het de ‘grootste operatie ooit tegen botnets die een cruciale rol spelen bij het verspreiden van ransomware’.

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt