Include Security: 'Android-app Outlook.com slaat e-mailberichten onversleuteld op'

outlook-app-android

De beveiliging van de Android-app Outlook.com is niet op orde. De app lijkt weliswaar berichten te versleutelen, maar dit blijkt in de praktijk niet te kloppen. Include Security waarschuwt dat data van gebruikers hierdoor gevaar loopt.

Include Security waarschuwt in een blogpost dat e-mailberichten door de Outlook.com app onversleuteld op de SD-kaart van Android-apparaten worden opgeslagen. Hackers die toegang krijgen tot deze SD-kaart kunnen de berichten hierdoor zonder problemen de e-mailberichten inzien. Het is weliswaar mogelijk berichten met een pincode te versleutelen, maar dit is volgens de beveiligingsonderzoekers zinloos.

Microsoft: 'Niet onze verantwoordelijkheid'

Microsoft neemt het probleem volgens Include Security niet serieus. Het bedrijf zou in een reactie op de bevindingen aan Include Security hebben laten weten zich niet verantwoordelijk te voelen voor het probleem. Het is dan ook onduidelijk of Microsoft het probleem gaat verhelpen.

Het beveiligingsbedrijf adviseert Android-gebruikers dan ook niet op de beveiliging van Outlook.com te vertrouwen. Gebruikers zouden zelf maatregelen moeten nemen om hun e-mailberichten te versleutelen. Denk hierbij aan een app die alle data op Android-apparaten versleuteld.

Bijlagen niet op SD-kaart opslaan

Daarnaast raadt Include Security gebruikers aan de locatie waar bijlagen worden opgeslagen te wijzigen. Deze worden door de app standaard opgeslagen op de SD-kaart, maar deze locatie kan worden gewijzigd naar een locatie op het interne geheugen van een Android-apparaat. Dit voorkomt dat een dief die de SD-kaart steelt ook gelijk bijlages van e-mailberichten in handen heeft.

Ook zouden gebruikers de feature USB-debugging in de instellingen van Outlook.com moeten uitschakelen. Deze feature geeft kwaadwillenden namelijk de mogelijkheid platte tekst uit apps op te vragen. Via deze weg zijn ook e-mailberichten uit Outlook.com in te zien.

Lees ook
Cryptshare en Spryng kondigen samenwerking aan

Cryptshare en Spryng kondigen samenwerking aan

SMS gateway provider Spryng en Cryptshare, maker van versleutelde communicatie oplossingen, zijn verheugd om hun nieuwe technologische samenwerking aan te kondigen. Door de SMS-gateway te verbinden met Cryptshare zijn wachtwoorden voor versleutelde e-mails en bestanden op een gebruiksvriendelijke manier via SMS te verzenden

Cryptshare  - focus op internationale groei en uitbreiding van het partnernetwerk

Cryptshare - focus op internationale groei en uitbreiding van het partnernetwerk

Sinds kort heeft Cryptshare haar eerste Chief Sales Officer: deze nieuwe rol is opgepakt door Ingrid Hagen, die meer dan 25 jaar ervaring heeft in IT sales. Zij is verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop- en partneractiviteiten en rapporteert aan Dominik Lehr, oprichter en CEO van de Duitse IT-security provider.

Nederlanders onvoldoende op de hoogte van veiligheidsrisico’s QR-codes

Nederlanders onvoldoende op de hoogte van veiligheidsrisico’s QR-codes

QR-codes winnen aan populariteit in Nederland, maar gebruikers zijn nog onvoldoende op de hoogte van de veiligheidsrisico’s. 63% van de Nederlanders geeft aan dat QR-codes het leven eenvoudiger maken in een ‘contactloze’ wereld. Tegelijkertijd zegt 55% van de Nederlanders het verschil tussen een legitieme en kwaadaardige QR-code niet te kunnen zie1