Internetconnectiviteit maakt industriële locaties kwetsbaar

industrie-industrieel

Een op de drie industriële locaties zijn verbonden met het internet. Deze connectiviteit maakt de locaties vatbaar voor cybercriminelen en malware die kwetsbaarheden en fouten in configuraties proberen uit te buiten.

Dit blijkt uit het Global ICS & IIoT Risk Report van CyberX. Op drie van de vier industriële locaties worden verouderde Windows-systemen gebruikt, zoals Windows XP en 2000. Voor deze besturingssystemen worden niet langer security patches ontwikkeld door fabrikant Microsoft. Dit betekent in de praktijk dat beveiligingsproblemen die in verouderde Windows versies worden ontdekt niet langer worden verholpen. Dit maakt de systemen kwetsbaar voor malware als WannaCry en NotPetya, trojans als Black Energy en nieuwe vormen van ransomware.

Plain-text wachtwoorden

Op bijna drie op de vier industriële locaties wordt gebruik gemaakt van plain-text wachtwoorden, die onversleuteld worden verstuurd. Dit maakt het voor aanvallers relatief eenvoudig de wachtwoorden te onderscheppen, waarna zij deze kunnen gebruiken om kritieke industriële apparaten te compromitteren. Ook is op de helft van alle industriële locaties geen anti-virusoplossing in gebruik.

Ook opvallend is dat op bijna de helft van de industriële locaties tenminste één onbekend apparaat in gebruik is. Bij 20% zijn daarnaast Wi-Fi Access Points aanwezig. CyberX waarschuwt dat beide door aanvallers kunnen worden gebruikt als toegangspunt tot het industriële netwerk. Zo kunnen Wi-Fi Access Points worden gecompromitteerd via verkeerde configuraties of de recent ontdekte KRACK kwetsbaarheid in WPA2.

Remote management protocollen

82% van de industriële locaties maakt gebruik van remote management protocollen zoals RDP, VNC en SSH. Indien aanvallers erin slagen het netwerk binnen te dringen, maakt het gebruik van deze protocollen het voor hen eenvoudiger te achterhalen hoe apparaten zijn geconfigureerd en hoe zij deze kunnen manipuleren.

Meer informatie is beschikbaar in het Global ICS & IIoT Risk Report.

Meer over
Lees ook
KnowBe4-onderzoek: kennis over online veiligheid en wenselijk gedrag in Nederland is ver ondermaats

KnowBe4-onderzoek: kennis over online veiligheid en wenselijk gedrag in Nederland is ver ondermaats

Uit een nieuw rapport van KnowBe4 blijkt dat het gedrag waarmee medewerkers de online veiligheid van hun organisatie beïnvloeden sterk varieert binnen Europa. Met een score van 73 op een schaal van totaal 100 punten boekt Europa een wereldwijd gemiddelde score op deze zogenoemde ‘Security Culture-index’.

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne, een leider op het gebied van AI-security, en Smarttech247, wereldwijd leverancier van cybersecurity-oplossingen, gaan samenwerken

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

Het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie prioriteert de digitale transitie in 2024. Wat kunnen we verwachten van de toekomst? Hoe zal technologie ten dienste staan van burgers en organisaties?