Internetgebruikers bezorgt over impact van technologie op privacy
Het merendeel van de internetgebruikers is van mening dat persoonlijke technologie de wereld beter en meer vitaal maakt. Het overgrote merendeel geeft daarnaast aan dat technologie de wijze waarop zij winkelen, werken, leren en over het algemeen dingen doen heeft verbeterd. Tegelijkertijd maken consumenten zich zorgen over de impact van deze technologieën op hun privacy.
Dit blijkt uit onderzoek van Microsoft onder 12.000 internetgebruikers in Frankrijk, Duitsland, Japan, Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Brazilië, China, India, Indonesië, Rusland, Zuid-Afrika en Turkije. Alleen internetgebruikers in India verwachten dat technologische ontwikkelingen een positieve impact zullen hebben op hun privacy.
Informatieverzoeken over gebruikers
Internetgebruikers geven aan meer mogelijkheden te willen hebben indien een overheid van een land waar zij niet wonen informatie over hen willen hebben. Buitenlandse overheden die informatie willen opvragen zouden zich hier dan ook om moeten verzoeken bij de gebruiker zelf in plaats van de overheid van het land waar hij of zij woont.
De ondervraagde gebruikers zijn daarnaast van mening dat persoonlijke digitale informatie juridisch goed beschermd zou moeten zijn. Opsporingsinstanties zouden dit soort data alleen mogen inkijken indien een rechter een huiszoekingsbevel heeft toegekend. Informatie die in de cloud staat opgeslagen zou op dezelfde wijze beschermd moeten worden als persoonlijke informatie op papier.
Meer over
Lees ook
De knipoog van Verizon DBIR naar AI
Verizon's s Data Breach Investigations Report (DBIR) is een jaarlijkse publicatie die wereldwijd op aandacht kan rekenen. Globale trends, maar ook details voor regio's, over security incidenten worden op begrijpelijke wijze gepresenteerd.
Internetconsultatie algemene maatregelen van bestuur Cyberbeveiligingswet van start
De internetconsultatie is gestart van de concept-algemene maatregelen van bestuur (amvb’s) behorende bij de Cyberbeveiligingswet. Het gaat om het Cyberbeveiligingsbesluit. De consultatieperiode loopt tot en met 30 maart 2025.
Proofpoint: menselijke factor en GenAI grootste overweging voor databescherming
De jaarlijkse Europese Data Privacy Dag, wat plaatsvindt op 28 januari, herinnert iedereen aan hoe cruciaal databescherming en –privacy blijven. Dit is ongeacht hoever het technologie- en cybersecuritylandschap ontwikkeld is. De menselijke factor is en blijft een van de belangrijkste punten van kwetsbaarheid op het gebied van dataverlies bij organ1