‘IT-afdeling vormt het grootste interne security risico voor bedrijven’

security-pixabay-pixelcreatures

Ruim een derde van de IT-professionals (35%) ziet de IT-afdeling als grootste interne beveiligingsrisico voor de veiligheid van de IT-afdeling van hun organisatie. Vooral de verhoogde rechten waarover IT-professionals doorgaans beschikken leveren risico’s op.

Dit blijkt uit onderzoek van Balabit, leveranciers van oplossingen voor Privileged Access Management en Log Management. Voor het onderzoek zijn 222 IT-professionals ondervraagd op de Forum International de la Cybersécurité (FIC) in Frankrijk, de RSA Conference in het Amerikaanse San Francisco, Infosecurity Europe London en IDC Security Roadshows.

Systeembeheerders vormen het grootste risico

Systeembeheerders worden het vaakst (42%) gezien als het grootste interne security risico voor bedrijfsnetwerken, gevolgd door C-level managers (16%). Managers hebben doorgaans minder IT-vaardigheden en -rechten, maar hun inloggegevens zijn meer waard voor cybercriminelen dan inloggegevens van andere groepen binnen een organisatie. IT-professionals zien persoonlijke informatie over werknemers (56%) als meest waardevolle data voor cybercriminelen, aangezien deze data relatief eenvoudig kan worden gevolgd. Klantgegevens (50%) en financiële informatie of informatie voor aandeelhouders (46%) worden eveneens gezien als waardevolle doelwitten.

De ondervraagde IT-professionals noemen de tijd en locatie van een inlogpoging het meeste waardevolle gegevens om malafide activiteiten met gebruikersaccounts op te sporen. 31% noemt hiervoor maatregelen zoals het analyseren van toetsaanslagen de meest waardevolle maatregel. 41% geeft aan te letten op het gebruik van zakelijke apparaten voor privédoeleinden. Balabit heeft respondenten ook gevraagd in welke security technologie zij in 2018 verwachten te investeren. Een op de vijf geeft hierbij aan te willen investeren in oplossingen die het mogelijk maken het gebruik van accounts met verhoogde rechten te analyseren en monitoren.

Meer over
Lees ook
KnowBe4-onderzoek: kennis over online veiligheid en wenselijk gedrag in Nederland is ver ondermaats

KnowBe4-onderzoek: kennis over online veiligheid en wenselijk gedrag in Nederland is ver ondermaats

Uit een nieuw rapport van KnowBe4 blijkt dat het gedrag waarmee medewerkers de online veiligheid van hun organisatie beïnvloeden sterk varieert binnen Europa. Met een score van 73 op een schaal van totaal 100 punten boekt Europa een wereldwijd gemiddelde score op deze zogenoemde ‘Security Culture-index’.

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne, een leider op het gebied van AI-security, en Smarttech247, wereldwijd leverancier van cybersecurity-oplossingen, gaan samenwerken

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

De digital decade: wat betekent dit voor de EU, de infrastructuur en de digitale diensten van morgen?

Het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie prioriteert de digitale transitie in 2024. Wat kunnen we verwachten van de toekomst? Hoe zal technologie ten dienste staan van burgers en organisaties?