Kaspersky: 'Die Hard 4.0 geeft cyberterroristen inspiratie'

hacker

We lopen het risico slachtoffer te worden van cyberterroristen. Dit stelt althans Eugene Kaspersky, oprichter van het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky Labs. De film Die Hard 4.0 zou terroristen op ideeën brengen.

Kaspersky stelt tegenover The Guardian zelf zijn medewerkers altijd te hebben verboden met media over cyberterrorisme te praten. Via deze weg wilde de directeur voorkomen dat zijn bedrijf cyberterroristen op ideeën zou brengen. Kaspersky stelt dan ook geschokt te zijn over de onthullingen op dit gebied die in de vierde versie van Die Hard te zien zijn. In deze film is te zien hoe terroristen allerlei kritieke infrastructuur hacken om een land te ontregelen.

Een schok

"Toen ik de film keek moest ik na 20 minuten stoppen. Het was een schok voor mij. Ik zweeg over cyberterrorisme, behalve tegen overheden. Dankzij Hollywood lagen al deze ideeën echter op straat. Zij hebben Pandora's Box geopend voor Stuxnet", aldus Kaspersky. "Na 20 minuten had ik een glas whisky en een sigaret nodig".

Als voorbeeld van cyberterrorisme wijst Kaspersky onder andere op Stuxnet, de zeer geavanceerde worm die erin slaagde Iraanse nucleaire installatie in Natanz te saboteren. Deze worm zat dusdanig geavanceerd in elkaar dat wordt vermoed dat een overheid nauw bij de ontwikkeling is betrokken.

Cyberwapens kopiëren

Kaspersky is vooral bang dat dit soort cyberwapens in de toekomst door andere worden gekopieerd en tegen de bedenkers zullen worden ingezet. De directeur van het beveiligingsbedrijf waarschuwt dat het nabouwen van een cyberwapen een stuk eenvoudiger is dan het kopiëren van bijvoorbeeld een kruisraket. "Software is software", stelt Kaspersky.

Kaspersky roept daarom overheden op wetgeving in het leven te roepen die het bedrijfsleven en overheden dwingt kritieke infrastructuur goed te beveiligen. Dergelijke wetgeving zou zeker moeten stellen dat zowel de publieke als private sector de beveiliging van kritieke infrastructuur nauwlettend in de gaten houden en op orde hebben.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.