Kaspersky Lab wil wél klacht tegen Microsoft indienen bij Europese Commissie

Eugene-Kaspersky

Anti-virusbedrijf Kaspersky Lab wil toch een klacht indienen bij de Europese Commissie over de wijze waarop Microsoft volgens het bedrijf op oneerlijke wijze concurreert met anti-virussoftware. Kaspersky is van mening dat Microsoft met de virusscanner Windows Defender in Windows 10 zijn dominante marktpositie misbruikt.

Kaspersky kondigde vorig jaar al aan een klacht te willen indienen bij de Europese Commissie over de werkwijze van Microsoft. Persbureau Reuters meldde echter onlangs dat Kaspersky voorlopig af zou willen zien van het indienen van een klacht aangezien Microsoft de klachten van het anti-virusbedrijf actief oppakt. Dit bericht spreekt Eugene Kaspersky, oprichter van Kaspersky Lab, nu tegen.

Positieve ontwikkelingen

Wel is Kaspersky positief over een aantal aanpassingen waarmee Microsoft Kaspersky Lab tegemoet lijkt te komen. Zo was Microsoft van plan voortaan nog maar één virusscanner toe te staan op Windows 10, tenzij Windows Defender de tweede virusscanner is. Dit plan is inmiddels geschrapt. Daarnaast mogen leverancier van anti-virussoftware voortaan eerder waarschuwen dat het abonnement op hun software dreigt te verlopen. Dit mocht voorheen slechts vijf dagen voordat het abonnement daadwerkelijk afliep. Tot slot probeert Microsoft Windows 10-gebruikers die een andere virusscanner hebben geïnstalleerd niet langer te overtuigen toch Windows Defender te activeren.

Ondanks deze positieve ontwikkelingen wijst Eugene Kaspersky erop dat allerlei andere kritiekpunten nog niet zijn aangepakt door Microsoft. De oprichter van Kaspersky Lab wil daarom later dit jaar alsnog een klacht indienen bij de Europese Commissie over de werkwijze van Microsoft. Meer informatie is te vinden in de blogpost die Kaspersky over het onderwerp heeft gepubliceerd.