Kaspersky vindt zero-day exploit in Desktop Window Manager

kaspersky-lab

Onderzoekers van Kaspersky hebben begin 2021 nog een zero-day exploit ontdekt, na verdere analyse van de reeds gerapporteerde CVE-2021-1732-exploit die door de BITTER APT-groep werd gebruikt. De experts zijn momenteel niet in staat om deze exploit te koppelen aan een bekende dreigingsactor.

Een zero-day kwetsbaarheid is een onbekende softwarebug. Bij identificatie en ontdekking stelt het aanvallers in staat om op de achtergrond schadelijke activiteiten uit te voeren, met onverwachte en destructieve gevolgen.

Tijdens het analyseren van de CVE-2021-1732 exploit, vonden Kaspersky-experts nog een zero-day exploit en meldden deze in februari aan Microsoft. Na bevestiging dat het om een zero-day ging, kreeg deze de aanduiding CVE-2021-28310.

Volgens de onderzoekers wordt deze exploit willekeurig gebruikt, mogelijk door verschillende bedreigingsactoren. Het is een escalation of privilege (EoP) exploit, gevonden in Desktop Window Manager, die aanvallers in staat stelt lukraak codes uit te voeren op de computer van een slachtoffer.

Het is waarschijnlijk dat de exploit samen met andere browser-exploits wordt gebruikt om aan sandboxes te ontsnappen of systeemrechten te verkrijgen voor verdere toegang.

Kaspersky's eerste onderzoek heeft niet de volledige infection chain aan het licht gebracht, dus het is niet bekend of de exploit samen met een andere zero-day wordt gebruikt, of is gekoppeld aan bekende, gepatchte kwetsbaarheden.

"De exploit werd in eerste instantie geïdentificeerd door onze geavanceerde exploit-preventietechnologie en bijbehorende detectierecords. In feite hebben we de afgelopen jaren een veelvoud aan exploit-beschermingstechnologieën in onze producten ingebouwd die verschillende zero-days hebben gedetecteerd en hun effectiviteit keer op keer bewijzen. We zullen de verdediging van onze gebruikers blijven verbeteren door onze technologieën te optimaliseren en samen te werken met externe leveranciers om kwetsbaarheden te patchen, zodat het internet voor iedereen veiliger wordt", aldus Boris Larin, beveiligingsexpert bij Kaspersky.

Meer informatie over BITTER APT en IOC's is beschikbaar voor klanten van de Kaspersky Intelligence Reporting service. Contact: intelreports@kaspersky.com.

 

Een patch voor de 'elevation of privilege vulnerability' CVE-2021-28310 werd uitgebracht op 13 april 2021. Kaspersky producten detecteren deze exploit met de volgende uitspraken:

  • HEUR:Exploit.Win32.Generic
  • HEUR:Trojan.Win32.Generic
  • PDM:Exploit.Win32.Generic

 

Meer over
Lees ook
Orange Cyberdefense: steeds meer organisaties herhaaldelijk slachtoffer van cyberafpersing

Orange Cyberdefense: steeds meer organisaties herhaaldelijk slachtoffer van cyberafpersing

Steeds meer organisaties worden herhaaldelijk het doelwit van cyberafpersing, waarbij gestolen data keer op keer worden misbruikt door verschillende dreigingsactoren. Dat is een van de verontrustende trends die naar voren komt in het jaarlijkse onderzoeksrapport van Orange Cyberdefense, genaamd Security Navigator 2025.

Security Reporter - The all-in-one platform for smarter, agile pentests

Security Reporter - The all-in-one platform for smarter, agile pentests

Security Reporter helpt pentesters, red teamers en securityteams om assessments efficiënter uit te voeren en te beheren, zonder afhankelijk te zijn van externe SaaS-aanbieders. Het platform maakt het proces van security assessments eenvoudiger en overzichtelijker, zodat teams zich kunnen focussen op wat echt telt: het onderzoek zelf.

KnowBe4: 200-400% ROI door vermindering van menselijke cyberrisico’s

KnowBe4: 200-400% ROI door vermindering van menselijke cyberrisico’s

Bedrijven die gebruikmaken van het Human Risk Management-platform van KnowBe4 kunnen hun investering binnen 3,5 maanden terugverdienen. Dit blijkt uit een analyse van onafhankelijk adviesbureau Hobson & Company genaamd “From Risk to Return: How KnowBe4 Helps Deliver Measurable ROI”.