Kaspersky vindt zero-day exploit in Desktop Window Manager

kaspersky-lab

Onderzoekers van Kaspersky hebben begin 2021 nog een zero-day exploit ontdekt, na verdere analyse van de reeds gerapporteerde CVE-2021-1732-exploit die door de BITTER APT-groep werd gebruikt. De experts zijn momenteel niet in staat om deze exploit te koppelen aan een bekende dreigingsactor.

Een zero-day kwetsbaarheid is een onbekende softwarebug. Bij identificatie en ontdekking stelt het aanvallers in staat om op de achtergrond schadelijke activiteiten uit te voeren, met onverwachte en destructieve gevolgen.

Tijdens het analyseren van de CVE-2021-1732 exploit, vonden Kaspersky-experts nog een zero-day exploit en meldden deze in februari aan Microsoft. Na bevestiging dat het om een zero-day ging, kreeg deze de aanduiding CVE-2021-28310.

Volgens de onderzoekers wordt deze exploit willekeurig gebruikt, mogelijk door verschillende bedreigingsactoren. Het is een escalation of privilege (EoP) exploit, gevonden in Desktop Window Manager, die aanvallers in staat stelt lukraak codes uit te voeren op de computer van een slachtoffer.

Het is waarschijnlijk dat de exploit samen met andere browser-exploits wordt gebruikt om aan sandboxes te ontsnappen of systeemrechten te verkrijgen voor verdere toegang.

Kaspersky's eerste onderzoek heeft niet de volledige infection chain aan het licht gebracht, dus het is niet bekend of de exploit samen met een andere zero-day wordt gebruikt, of is gekoppeld aan bekende, gepatchte kwetsbaarheden.

"De exploit werd in eerste instantie geïdentificeerd door onze geavanceerde exploit-preventietechnologie en bijbehorende detectierecords. In feite hebben we de afgelopen jaren een veelvoud aan exploit-beschermingstechnologieën in onze producten ingebouwd die verschillende zero-days hebben gedetecteerd en hun effectiviteit keer op keer bewijzen. We zullen de verdediging van onze gebruikers blijven verbeteren door onze technologieën te optimaliseren en samen te werken met externe leveranciers om kwetsbaarheden te patchen, zodat het internet voor iedereen veiliger wordt", aldus Boris Larin, beveiligingsexpert bij Kaspersky.

Meer informatie over BITTER APT en IOC's is beschikbaar voor klanten van de Kaspersky Intelligence Reporting service. Contact: intelreports@kaspersky.com.

 

Een patch voor de 'elevation of privilege vulnerability' CVE-2021-28310 werd uitgebracht op 13 april 2021. Kaspersky producten detecteren deze exploit met de volgende uitspraken:

  • HEUR:Exploit.Win32.Generic
  • HEUR:Trojan.Win32.Generic
  • PDM:Exploit.Win32.Generic

 

Meer over
Lees ook
Trend Micro scoort 100% op attack visibility in laatste MITRE Engenuity ATT&CK Evaluations

Trend Micro scoort 100% op attack visibility in laatste MITRE Engenuity ATT&CK Evaluations

Trend Micro, leider in cyberbeveiliging, behaalt een perfecte score van 100% met zijn sterke dreigingsdetectieprestaties en hoge inzetsbeoordeling in het laatste MITRE Engenuity ATT&CK Evaluations-rapport voor managed services. Dit rapport geeft inzicht in het vermogen van een oplossing om aanvallen te detecteren.

Nederlandse bedrijven kennen de risico’s van AI-aangedreven cyberaanvallen, maar zijn er nog onvoldoende op voorbereid

Nederlandse bedrijven kennen de risico’s van AI-aangedreven cyberaanvallen, maar zijn er nog onvoldoende op voorbereid

IT- en securityleiders in Nederlandse organisaties zijn zich bovengemiddeld bewust van de gevaren van door kunstmatige intelligentie (AI) aangedreven cyberdreigingen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van Darktrace. Desondanks denkt een meerderheid dat hun organisatie onvoldoende is voorbereid

Belgische cybersecurityspeler Jarviss wil Nederlandse markt veroveren

Belgische cybersecurityspeler Jarviss wil Nederlandse markt veroveren

Jarviss, een van oorsprong Belgische netwerk -en cybersecurityspecialist, breidt uit naar Nederland. Het bedrijf opent een Nederlandse tak onder leiding van Sander Groot, die de rol van Managing Director opneemt voor Jarviss Nederland. In België beschikt Jarviss inmiddels over een sterk klantenportfolio met dank aan een uniek managed service-model1