KPN: Helft Nederlandse bedrijven bang voor cyberaanval

KPN

De meerderheid van de Nederlandse bedrijven zegt niet goed genoeg te zijn voorbereid op een cyberaanval en ligt hier wel eens wakker van. Dit blijkt uit de Monitor Digitale Transformatie, een jaarlijks onderzoek van KPN onder managers die verantwoordelijk zijn voor de digitale transformatie bij hun bedrijf.

Verder schakelt driekwart van de Nederlandse bedrijven minder snel over op het gebruik van nieuwe technologie dan gewenst. Schaarste aan voldoende bekwaam IT-personeel en uitdagingen rondom security staan de digitale transformatie in de weg. Vooral de krapte op de arbeidsmarkt lijkt een verdere groei van de inzet van digitale tools af te remmen.

Monitor

De Monitor Digitale Transformatie werd in opdracht van KPN uitgevoerd door Blauw Research. Afgelopen februari gaven ongeveer 650 verantwoordelijken hun opinie, werkzaam bij bedrijven met meer dan vijf medewerkers.

The Digital Dutch

Op 21 april vindt voor de zevende keer het evenement The Digital Dutch plaats, net als vorig jaar geheel online. Daarin nemen Marieke Snoep en Jim Stolze ondernemend Nederland mee achter de schermen van ‘het netwerk van Nederland’ en staan zij met klanten, partners en experts stil bij de kansen die digitalisering biedt voor Nederland.

Wakker liggen van security

Op het gebied van security baart volgens de Monitor vooral de veiligheid van klant- en bedrijfsgegevens zorgen. De helft van de ondervraagden ligt wel eens wakker van de gedachte dat onbevoegden hier toegang toe krijgen. Kennis, in de breedste zin van het woord, vormt hier de voornaamste bottleneck. Vooral het up-to-date houden van de beveiliging vormt een hele uitdaging. Bijna alle bedrijven hebben zorgen rondom IT-security. Slechts 7 procent zegt geen zorgen op dit gebied te hebben. Verder komt uit het onderzoek naar voren dat kleinere bedrijven menen dat bij hen weinig valt te halen. 59 procent van de bedrijven met 5 tot 50 werknemers acht zichzelf geen interessante prooi voor hackers. Voor de bovenkant van het mkb ligt dat percentage op 53. "Een misvatting," stelt Marieke Snoep, directeur Zakelijke Markt en lid van de Raad van Bestuur van KPN. "Want cybercriminelen slaan het mkb zeker niet over."

Bron: KPN

Lees ook
Europese cyberaanvallen komen vooral uit Nederland

Europese cyberaanvallen komen vooral uit Nederland

Europa heeft meer internetaanvallen vanuit de eigen landen te verduren dan elke andere regio. Dit blijkt uit onderzoek van F5 Labs dat het aanvalsverkeer tussen 1 december 2018 en 1 maart 2019 onderzocht. De overgrote meerderheid van dit verkeer kwam van IP-adressen in Nederland, gevolgd door de VS, China, Rusland en Frankrijk. Europese systemen l1

APT’s wenden wipers en bestandsloze malware aan bij gerichte aanvallen

APT’s wenden wipers en bestandsloze malware aan bij gerichte aanvallen

In de eerste drie maanden van 2017 was een scherpe toename te zien in de verfijning van door staatgesponsorde cyberaanvallen. Hierbij richtten dreigingsactors hun aandacht op wipers en op financiële criminaliteit. Deze en andere trends komen aan de orde in Kaspersky Lab's eerste kwartaalsamenvatting van onderzoeken naar dreigingen. De nieuwe APT T1

Amerikaanse overheid neemt sancties tegen Rusland na cyberaanvallen op Democratische Partij

Amerikaanse overheid neemt sancties tegen Rusland na cyberaanvallen op Democratische Partij

De Amerikaanse overheid neemt sancties tegen Rusland. De sancties zijn een vergelding voor de cyberaanvallen waarmee het land volgens Amerikaanse inlichtingendienst de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben willen beïnvloeden. In totaal worden 35 Russische diplomaten de Verenigde Staten (VS) uitgezet. Zij moeten het land binnen 72 uur verlaten.1