KPN: Helft Nederlandse bedrijven bang voor cyberaanval

KPN

De meerderheid van de Nederlandse bedrijven zegt niet goed genoeg te zijn voorbereid op een cyberaanval en ligt hier wel eens wakker van. Dit blijkt uit de Monitor Digitale Transformatie, een jaarlijks onderzoek van KPN onder managers die verantwoordelijk zijn voor de digitale transformatie bij hun bedrijf.

Verder schakelt driekwart van de Nederlandse bedrijven minder snel over op het gebruik van nieuwe technologie dan gewenst. Schaarste aan voldoende bekwaam IT-personeel en uitdagingen rondom security staan de digitale transformatie in de weg. Vooral de krapte op de arbeidsmarkt lijkt een verdere groei van de inzet van digitale tools af te remmen.

Monitor

De Monitor Digitale Transformatie werd in opdracht van KPN uitgevoerd door Blauw Research. Afgelopen februari gaven ongeveer 650 verantwoordelijken hun opinie, werkzaam bij bedrijven met meer dan vijf medewerkers.

The Digital Dutch

Op 21 april vindt voor de zevende keer het evenement The Digital Dutch plaats, net als vorig jaar geheel online. Daarin nemen Marieke Snoep en Jim Stolze ondernemend Nederland mee achter de schermen van ‘het netwerk van Nederland’ en staan zij met klanten, partners en experts stil bij de kansen die digitalisering biedt voor Nederland.

Wakker liggen van security

Op het gebied van security baart volgens de Monitor vooral de veiligheid van klant- en bedrijfsgegevens zorgen. De helft van de ondervraagden ligt wel eens wakker van de gedachte dat onbevoegden hier toegang toe krijgen. Kennis, in de breedste zin van het woord, vormt hier de voornaamste bottleneck. Vooral het up-to-date houden van de beveiliging vormt een hele uitdaging. Bijna alle bedrijven hebben zorgen rondom IT-security. Slechts 7 procent zegt geen zorgen op dit gebied te hebben. Verder komt uit het onderzoek naar voren dat kleinere bedrijven menen dat bij hen weinig valt te halen. 59 procent van de bedrijven met 5 tot 50 werknemers acht zichzelf geen interessante prooi voor hackers. Voor de bovenkant van het mkb ligt dat percentage op 53. "Een misvatting," stelt Marieke Snoep, directeur Zakelijke Markt en lid van de Raad van Bestuur van KPN. "Want cybercriminelen slaan het mkb zeker niet over."

Bron: KPN

Lees ook
Britse minister: ‘IS wil dodelijke cyberaanvallen uit gaan voeren’

Britse minister: ‘IS wil dodelijke cyberaanvallen uit gaan voeren’

Militanten van Islamitische Staat (IS) werken aan cyberaanvallen op de Britse infrastructuur, waarmee zij proberen dodelijke slachtoffers te maken. Groot-Britannië moet daarom zijn budget voor digitale veiligheid verdubbelen. Dit stelt de Britse minister van Financiën George Osborne, meldt Reuters. Osborne: “ISI gebruikt internet al langer voor ve1

Intel Security presenteert nieuwe strategie om bedrijven beter en sneller te beschermen tegen cyberaanvallen

Intel Security presenteert nieuwe strategie om bedrijven beter en sneller te beschermen tegen cyberaanvallen

Intel Security heeft zijn nieuwe strategie gepresenteerd waarmee organisaties over de hele wereld zich sterker en effectiever kunnen weren tegen computerinbraken en doelgerichte netwerkaanvallen. De nieuwe strategie maakt gebruik van een verder geïntegreerd en open beveiligingssysteem dat de belangrijkste fasen van de ‘threat defense lifecycle’ bi1

38% meer cybercrime in 2015

38% meer cybercrime in 2015

De hoeveelheid cybercrime stijgt. Het aantal cyberaanvallen is tot nu toe in 2015 met 38% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Het aantal diefstallen van intellectueel eigendom nam met 56% toe. Dit blijkt uit het rapport ‘Turnaround and transformation in cybersecurity’ van PwC. Voor het rapport deed PwC onderzoek onder 10.040 leidinggevenden uit1