Laatste beveiligingsupdate voor Windows XP

Microsoft stopt morgen met de technische ondersteuning van het besturingssysteem Windows XP. Het bedrijf heeft aangekondigd dinsdag een laatste beveiligingsupdate vrij te geven, waarna het doek voor het verouderde besturingssysteem valt.

De beveiligingsupdates dicht kwetsbaarheden in een aantal applicaties, waaronder ernstige kwetsbaarheden in zowel Internet Explorer 6, 7 en 8 als Office 2003. Cybercriminelen zouden deze kwetsbaarheden kunnen gebruiken om op afstand eigen code op de machines van doelwitten te laten uitvoeren. Twee andere kwetsbaarheden die eveneens morgen worden gedicht worden omschreven als 'belangrijk', maar niet als 'kritiek'.

Met het stoppen van de technische ondersteuning voor Windows XP worden nieuw ontdekte kwetsbaarheden in het besturingssysteem niet meer gedicht. Cybercriminelen krijgen hierdoor vrij spel en kunnen deze kwetsbaarheden ongehinderd misbruiken om Windows XP-gebruikers aan te vallen. Zowel Microsoft als allerlei IT-bedrijven adviseren XP-gebruikers daarom zo snel mogelijk over te stappen op een nieuwere Windows-variant.

Lees ook
Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.